La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat que el Ministeri i les comunitats autònomes revisaran, en l'àmbit tècnic, la llei de «nova normalitat», que va entrar en vigor ahir i que obliga a utilitzar mascaretes en qualsevol espai a l'aire lliure, incloses les platges i piscines mentre s'estigui a la tovallola, tot i que es mantingui la distància de seguretat.

Diverses autonomies han mostrat el seu desacord amb aquesta mesura, per la qual cosa el Consell Interterritorial ha acordat que es realitzi una «revisió tècnica» amb l'objectiu d'aprovar uns criteris d'aplicació, dins del marge que permet la llei, «homogenis, harmonitzats i actualitzats», segons ha explicat la ministra. Aquests criteris s'aprovaran en la reunió del Consell que tindrà lloc la setmana que ve.

Malgrat això, la consellera balear de Salut, Patricia Gómez, va assegurar que el seu Govern interpreta que la mascareta no és obligatòria en platges i espais naturals per als que mantenen la distància de seguretat, perquè els serveis jurídics de les Balears consideren que la normativa estatal no supera l'autonòmica en aquest aspecte. Al mateix temps, la consellera catalana de Salut, Alba Vergés, va demanar «no confondre la gent» amb una llei que, segons el seu parer, és una «rèmora» de la desescalada del juny passat.

D'altra banda, Darias va explicar que, a les portes de la Setmana Santa, quan s'esperen més desplaçaments i que s'incrementin els contactes socials, la situació de la pandèmia ja és «preocupant», ja que 12 autonomies estan registrant «ascensos» en els contagis a causa, entre altres, que la soca britànica, que és «més transmissible i, segons apunten els estudis, més virulenta», ja és present entre el 60 i 70% dels contagis. I per evitar que el repunt es transformi en una quarta onada, la ministra va fer una «crida a la responsabilitat» i va assenyalar que en aquests moments la clau és «guanyar temps» perquè la vacunació paralitzi l'avenç del virus. Darias va anunciaar que avui arribarà un altre milió de vacunes d'AstraZeneca, amb la qual cosa aquesta setmana arribaran dos milions de tots els compostos autoritzats amb la previsió que, al llarg del mes d'abril, es «tripliquin» el nombre de dosis que es van administrar durant el primer trimestre.