Cada vegada són més els motoristes sorpresos pels Agents Rurals A Catalunya les sancions s'han incrementat per aquest fet el 2020 i, si no canvia la tendència, aquest any encara creixerà més. Un fet «curiós» pels Agents Rurals, ja que el confinament i les restriccions de mobilitat feien pensar que no hi hauria més multes.

La realitat, però, és que han augmentat un 12%, sumant un total de 484, i el motiu principal és que hi ha hagut més controls. A més, des de principis del 2021 fins ara, ja s'ha multat a més de 160 motoristes arreu de Catalunya.

El cap del cos a Girona, Ignasi DalmasesIgnasi Dalmases, va explicar que fan efectius de manera «permanent» en llocs determinats on saben que hi pot haver motoristes o -en menor mesura- conductors de quads. «De manera rutinària es localitza els punts que són més actius i són on incrementem la vigilància», va dir Dalmases. A tall d'exemple, el massís de les Cadiretes, zones de l'Alta Garrotxa, les Gavarres o el cap de Creus són alguns dels llocs que més han vist créixer el nombre de motoristes.

Dalmases va explicar que els patrullatges que fan permeten descobrir roderes de moto que malmeten l'entorn i posen en perill la flora i la fauna del paratge. Altres vegades, són els mateixos veïns o associacions de la zona qui alerten d'aquesta activitat.

Un bon exemple és la llera del Ridaura, el segon riu més important del Baix Empordà on les sancions són habituals. L'últim episodi va ser el passat 4 d'abril, quan els Agents Rurals van multar cinc motoristes quan passaven just per la riera després d'enxampar-los circulant. En aquesta zona del massís de les Cadiretes, el Grup de Natura Sterna ja va denunciar el constant pas d'aficionats que feien malbé un espai on hi ha espècies protegides.

Es dona el cas que tres de les cinc sancions que es van posar a Ridaura eren a persones estrangeres. Dalmases va assenyalar que, malgrat que la pandèmia ha fet caure de manera important el nombre de turistes a Catalunya, encara es troben amb persones que venen atretes per aquest esport. La normativa a Catalunya «és més permissiva» que en altres països i els preus, més «assequibles». «A més, cal tenir en compte l'entorn tan bonic que tenim», va remarcar.

L'aixecament de les restriccions de mobilitat per Setmana Santa es va fer notar també en aquest àmbit. Els Agents Rurals van fer prop de 1.000 inspeccions i van interposar gairebé 100 denúncies durant els dies de festa. La gran majoria (46) van ser per circular a motor per vials prohibits o camp a través.