L'hospital Dr. Josep Trueta de Girona, un òrgan que es desenvolupa durant l'embaràs i que, en general, es rebutja després del part. Fins ara, només es podia fer donació de placenta a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona i, des de fa unes setmanes, el Trueta també ha posat en marxa un programa que ja ha servit per recollir tres placentes que han estat enviades al Banc de Sang i Teixits perquè les puguin analitzar, processar i fer-ne arribar els productes necessaris als pacients.

Segons expliquen des de l'hospital, la capa més interna de la placenta conté l'anomenada membra amniòtica, la qual té unes propietats antimicrobianes, antiinflamatòries i regeneratives. Aquest teixit pot servir per ajudar persones que tenen problemes de visió i que necessiten col·liris o que pateixen ferides a la pell difícils de curar amb fàrmacs convencionals, com ara les cremades o grans úlceres.

L'aplicació de la membrana amniòtica és especialment indicada en reconstruccions i tractaments de lesions de l'ull com úlceres, tumors o ull sec, així com en la cura de cremades o ferides de cicatrització difícil. També és molt útil en el camp de la reconstrucció en cirurgia maxil·lofacial i en altres tipus de cirurgia.

Com en el cas de la sang o el plasma, la donació de placenta és un acte voluntari, anònim i altruista, i es destina a qualsevol malalt que en necessiti, i es fa sense cap interferència en el procés del part. En aquest sentit, el programa que s'ha posat en marxa al Trueta, impulsat per la coordinació de trasplantaments, el servei de Ginecologia i Obstetrícia i l'ASSIR, passa per «donar a conèixer a les futures mares i als professionals la possibilitat que tenen les gestants de donar la placenta en el moment del part».