Les comarques gironines afronten aquesta nit la revetlla de Sant Joan encara amb mascaretes obligatòries i amb algunes restriccions per evitar l’expansió del coronavirus. La d’aquest 2021 -a diferència de l’any passat, en què la celebració va ser familiar i d’àmbit privat- torna a ser una nit en què tornen les festes, sempre a l’aire lliure. Estan autoritzades les revetlles als carrers, els correfocs, tot el que acompanya la Flama del Canigó.

En alguns municipis de la Costa Brava, s’obren les platges, amb reforços de controls de vigilància, perquè els ciutadans celebrin la festa a la sorra. La direcció general de Protecció Civil de la Generalitat, en col·laboració amb la Conselleria de Salut i els ajuntaments, ha elaborat una sèrie de recomanacions i mesures de prevenció.

Límits d’aforament

Les celebracions hauran de ser preferentment a l’aire lliure, tot i que Protecció Civil demana que els espais estiguin perimetrats o delimitats per garantir que no se supera l’aforament de 3.000 persones. A les festes en espais interiors, el límit serà el 70% de l’aforament amb un màxim de 1.000 persones, amb ventilació reforçada.

Grups (encara) reduïts

Els grups no poden superar les 10 persones i s’han de mantenir els dos metres de distància entre grups. En celebracions multitudinàries és més recomanable que mai mantenir el límit de seguretat d’1,5 metres de distància interpersonal i de dos metres entre grups de persones.

Consum d’aliments i begudes

El consum d’aliments i begudes en trobades a l’espai públic només està permès en zones habilitades per a això (àrees de pícnic, de descans o d’oci). Els ajuntaments poden ampliar aquests espais o habilitar els que considerin necessaris amb caràcter temporal.

Platges obertes i tancades

Malgrat la recomanació de Protecció Civil de tancar l’accés a les platges, la majoria de municipis del litoral català han anunciat que les mantindran obertes, algunes amb reforços de vigilància.

Fogueres

Les fogueres estaran permeses només amb autorització municipal i sempre evitant la formació d’aglomeracions en els espais de visualització. Es recomana als consistoris autoritzar només foguerons per evitar aglomeracions.

Correfocs i falles

Estan permesos els correfocs i altres activitats amb moviment com les falles al Pirineu i la baixada de la Flama del Canigó, sempre que els participants no interactuïn amb el públic.

Pirotècnia i gel hidroalcohòlic

Aquells que usin pirotècnia hauran d’adoptar mesures especials de protecció, més enllà de les habituals. No és recomanable utilitzar gel hidroalcohòlic (ja que és altament inflamable). S’aconsella utilitzar mascaretes de cotó, ja que les quirúrgiques són de paper i propilè, materials gens adequats amb el magnesi de la pirotècnia.

Gel hidroalcohòlic i pirotècnia

Revetlles, només amb permís

Per celebrar una revetlla serà necessari un permís municipal específic. Fora d’aquests espais les celebracions estan prohibides. No estan permesos els balls.