El nombre de sol·licitants d’habitatge protegit es duplica en un any a Girona

Es tracta d’una xifra rècord, ja que en cap ocasió s’havien superat els dos milers de peticions en un sol curs

Solar de Girona on s’ha de construir una promoció de pisos de protecció oficial.  | DAVID APARICIO

Solar de Girona on s’ha de construir una promoció de pisos de protecció oficial. | DAVID APARICIO / laura fanals. girona

Laura Fanals

Laura Fanals

El nombre de sol·licituds per accedir a un habitatge de protecció oficial a la província de Girona es va duplicar en només un any, entre 2020 i 2021. Segons dades del departament d’Habitatge de la Generalitat, l’any passat es van registrar 2.552 peticions a la demarcació, mentre que l’any anterior havien estat 1.199. De fet, la xifra de 2021 va ser rècord a Girona, ja que mai fins ara s’havien arribat a superar les 2.000 peticions en un any. En total, el nombre de persones que estan inscrites en aquest registre -ja que una sol·licitud, si no és resolta, es pot mantenir d’un any a l’altre- ascendeix a 4.125, segons aquestes dades de 2021.

Per comarques, el Gironès -que és la més poblada- és la que compta, amb diferència, amb un major nombre d’inscrits en el registre: un total de 1.618 persones. En segon lloc es troba el Baix Empordà, amb 749 peticions, i la tercera posició és per a l’Alt Empordà, amb 506 sol·licituds. Molt a prop se situa la Garrotxa, on hi ha acumulades 483 demandes, i la Selva, on se n’acumulen 456. Finalment, les comarques on s’han rebut menys peticions són el Ripollès (157), el Pla de l’Estany (99) i la Cerdanya (63).

Segons les dades del govern català, a la província de Girona s’han acumulat, des de que es va posar en funcionament el registre de sol·licituds d’habitatge protegit, 16.406 peticions. D’aquestes, una quarta part han estat acceptades i per tant consten com a inscrites, mentre que només un 1,89% s’han denegat. També hi ha un 2,63% de peticions que en aquests moments es troben en tràmit i gairebé un 70% que en el seu moment es van fer però que no s’han renovat, de manera que han acabat caducant.

El perfil: mitjana edat i espanyols

Al conjunt de Catalunya, el perfil de sol·licitant d’habitatge de protecció oficial és, majoritàriament, el de persones de mitjana edat (entre 35 i 65 anys), i hi ha més dones (55%) que homes (45%). El perfil més habitual són els d’unitats familiars unipersonals -és a dir, una persona sola-, tot i que un 9% són procedents de famílies nombroses. També n’hi ha un 5% que han estat emeses per famílies monoparentals (és a dir, un progenitor i un o diversos menors d’edat al càrrec). D’altra banda, entre els sol·licitants hi ha moltes més persones de nacionalitat espanyola (75%) que estrangera (24%).

La immensa majoria de peticions (fins a un 87%) demanen poder accedir a habitatges de lloguer amb opció a compra. També hi ha un 44% de peticions per a habitatges de lloguer, mentre que un 36% són per a pisos de propietat. També es pot observar que només un 1% de les sol·licituds són per a habitatges d’ús adaptat.