La Guàrdia Civil ha desmantellat una banda que robava cable d'alta tensió a les línies de tren i que ha actuat a Girona. En total ha detingut els sis membres de l'organització criminal. Quatre d'elles han entrat a la presó. També ha aclarit més de 30 delictes que s'han produït sobretot al Corredor Mediterrani.

Els danys causats pels lladres s'eleven a 360.000 euros i les pèrdues derivades a més de 3 milions d'euros, segons informa el cos policial. Que recorda que a més d'aquestes, al final són els usuaris els que pateixen les conseqüències derivades d'aquests fets delictius que han provocat endarreriments i tancaments d'estacions.

Els membres de la banda per passar desapercebuts anaven vestits com a treballadors de les companyies autoritzades a fer treballs a les vies del tren. El coure l'acabaven venent al mercat negre.

L'operació Feeder ha permès acabar amb un grup criminal especialitzat en robatori de cablejat d'alta tensió a les vies fèrries de diverses províncies, entre elles la de Girona.

Les investigacions van començar el gener i la policia ha aclarit més de 30 delictes ocorreguts la majoria en el denominat Corredor Mediterrani, infraestructura clau que constitueix el segon eix ferroviari més important d'Espanya.

Rols específics

L'organització criminal estava constituïda per sis persones, cadascuna amb un rol molt específic. Quatre es desplaçaven al lloc on robarien, arribant a passar fins a tres dies a la zona abans d'executar els seus plans i els altres dos mantenien contacte telefònic des de Barcelona a temps real mentre es produïen els fets.

Mitjançant una operació molt específica i única d'aquest grup, aconseguia deixar sense tensió un dels cables que aporten l'energia necessària per al funcionament dels trens

Les quatre persones que s'involucraven físicament en els robatoris, se separaven i col·locaven estratègicament, coordinant-se de forma directa amb els dispositius mòbils. En un moment donat, un d'ells, després de trencar la tanca perimetral, entrava a les subestacions elèctriques i, mitjançant una operació molt específica i única d'aquest grup, aconseguia deixar sense tensió un dels cables que aporten l'energia necessària per al funcionament dels trens (3.300 volts). Aquesta operació la feien de manera que l'entitat pública empresarial encarregada de la xarxa ferroviària d'Espanya, no detectava la manca de tensió.

Al mateix moment que el cable quedava sense tensió elèctrica, començaven els altres membres del grup la seva tasca. Un d'ells elevava a uns tres metres d'alçada i, amb una eina fabricada específicament per a ells, tallava el cable de 300 mm de secció, llençant-lo a la via fèrria. Dos membres més començaven a enrotllar-lo i tallar-lo a trams d'uns deu metres. Cada metre lineal d'aquest tipus de cable pesa 2,8 quilos, arribant a sostreure en un mateix fet més de 800 metres, és a dir, uns 2.500 quilos de càrrega.

Vehicles d'alt tonatge

Un cop carregat als vehicles, i en contacte directe amb els dos membres del grup que es trobaven a Barcelona, transportaven a vehicles de gran tonatge el botí. En certes ocasions, amagaven la càrrega en naus properes als fets, procedint en dies posteriors trasllat i venda final.

Els fets s'han produït a les províncies de Girona, Barcelona, Tarragona, Lleida, Castelló i València

El grup criminal estava establert a la província de Barcelona, on disposaven de diferents punts logístics per a la venda del material sostret. Un cop analitzada tota la informació, els investigadors van determinar el següent objectiu de l'organització, la qual cosa va precipitar la darrera fase de l'operació i detenció de tots els membres a Barcelona.

Els sis integrants de l'organització han acabat detinguts per pertinença a organització criminal i com a presumptes autors de 31 delictes de robatoris amb força, robatori i ús de vehicles de motor, trencament de condemna i delictes continuats contra la seguretat viària. Els fets s'han produït a les províncies de Girona, Barcelona, Tarragona, Lleida, Castelló i València.

Eines i roba

La Guàrdia Civil ha intervingut tres vehicles, tots els dispositius mòbils dels membres del grup, així com eines específiques per cometre els fets i roba amb què fingien ser treballadors de diferents companyies autoritzades a fer treballs a les vies.

La instrucció judicial i coordinació duta a terme pel Jutjat d'Instrucció número 4 de Sagunt (València) ha conclòs amb l'ingrés a la presó per a quatre dels detinguts.

Els detinguts compten amb antecedents policials per fets de la mateixa tipologia.

L'operació ha estat desenvolupada per l'Equip de Patrimoni de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Castelló. La investigació es manté oberta.