Els Mossos d'Esquadra de Banyoles van detenir el dia 19 d'octubre un home, de 41 anys, com a presumpte autor d'un delicte de falsificació de document públic i un delicte d'usurpació de l'estat civil. Els fets van succeir prop de les dues del migdia quan una patrulla de paisà va veure un turisme que circulava per la població de Porqueres a gran velocitat i de forma erràtica, trepitjant les línies i a batzegades, de manera que el van aturar a la C-66, a Palol de Revardit.

El conductor i únic ocupant els va mostrar un permís de conduir francès que no presentava fiabilitat perquè estava plastificat i sense signar. Després de demanar-li si disposava de més documentació, els va mostrar una carta d'identitat. Els mossos el van acompanyar fins a la comissaria de Banyoles a efectes de verificar la seva identitat amb la col·laboració del Centre de Cooperació Policial i Duaner del Pertús.

La identificació va posar de manifest que el permís de conduir i la carta d'identitat que els va mostrar eren falsos i, a més, li constava una Ordre Europea de Detenció i Entrega (OEDE) vigent a l'estat francès, concretament del Tribunal de Justícia de Tolosa, com a integrant d'un grup criminal organitzat relacionat amb tràfic de substàncies estupefaents. Els agents el van detenir per un delicte de falsificació de document públic i un delicte d'usurpació de l'estat civil. També se'l va detenir segons aquesta OEDE vigent.

El detingut va ser traslladat a l'Audiència Nacional d'acord amb aquesta ordre europea. En l'escorcoll els agents li van trobar una bossa de mà amb 1.690 euros, una bossa d'esport amb un paquet a l'interior envasat al buit amb 4.500 euros en bitllets fraccionats, tres telèfons mòbils, una navalla i una pistola detonadora amb tres cartutxos, arma per la qual se'l va denunciar administrativament.