L’entitat gironina Support recull dos premis internacionals en l'àmbit de la discapacitat

Els guardons distingeixen la innovació de dues iniciatives inclusives

L'entrega del guardó, la setmana passada a Viena

L'entrega del guardó, la setmana passada a Viena / IAS

DdG

L’entitat Support-Girona va recollir la setmana passada els premis Zero Project, els més destacats en el sector de la discapacitat en l’àmbit internacional, per dues iniciatives que promouen la inclusió.

Les dues experiències premiades són la xarxa d’habitatge de Support-Girona –que rep l’ajuda del Departament de Drets Socials, amb la concertació de places i mitjançant el servei de suport a la pròpia llar- i l’Espai Obert, un projecte comú de l’entitat i l‘Institut d’Assistència Sanitària (IAS), empresa pública sanitària de la Generalitat que gestiona la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines.

Es dona la circumstància que Girona és un dels territoris escollits per al desplegament de l'atenció integral social i sanitària ja que en projectes com els de Support ja treballen conjuntament professionals dels sistemes social i sanitari amb entitats del tercer sector. Així es va aprovar la setmana passada a Govern.

L’Espai Obert és un recurs de dia que ofereix menjar, fer la bugada i l’higiene personal, i espais per relacionar-se o descansar a persones amb problemes de salut mental. En dos anys se n’han beneficiat més de cent usuaris. Entre els resultats obtinguts aquest temps es destaca haver aconseguit el seguiment de la medicació, la disminució dels ingressos urgents a les unitats de psiquiatria, l’adquisició d’hàbits saludables i la socialització de la persona. La major part de les persones que han decidit utilitzar el servei han aconseguit passar d’una situació de sensellarisme o sensesostre a viure en un habitatge digne.

La xarxa d’habitatge neix de la necessitat d’oferir alternatives d’habitatge, a les persones acompanyades en situació de sensellarisme o sense un recurs residencial que doni resposta a les necessitats que la persona precisa, amb el suport adequat i per tal d’evitar-ne la institucionalització i fomentar-ne la inclusió en la comunitat i vida independent. Des que la xarxa d’habitatge es va posar en funcionament, han pogut accedir al seu propi habitatge i suport més de 100 persones.

Zero Project és una iniciativa de l'organització austríaca Essl Foundation, centrada en els drets de persones amb discapacitat.