Diari de Girona

Diari de Girona

Gairebé un de cada tres gironins està vuit o més hores assegut durant el dia

Es tracta d’una de les dades més elevades de Catalunya, només per darrere de la població de la ciutat de Barcelona i l’àrea metropolitana nord

Una de les caminades organitzades a l’Escala aquest any. FSE

El sedentarisme és un dels problemes principals de salut pública actualment. Segons l’última enquesta del Departament de Salut, el 30,5% de gironins estan vuit o més hores al dia asseguts. I a aquest temps diari sense fer cap mena d’activitat física en molts casos cal sumar-hi les hores que estem asseguts al sofà, al cotxe o al transport públic. 

Es tracta d’un dels percentatges més elevats entre les regions sanitàries catalanes, només per darrere de la població de la ciutat de Barcelona i l’àrea metropolitana nord. Des de fa anys, els experts corroboren que el sedentarisme és un factor de risc per a moltes malalties, tant físiques com mentals, i en els darrers anys ha anat en augment, sobretot des de la pandèmia.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana fer almenys 150 minuts d’activitat física i dos dies d’enfortiment muscular a la setmana en persones adultes i, a partir dels 65 anys, també s’hauria de treballar l’equilibri tres dies a la setmana. En infants i adolescents, s’aconsella acumular 60 minuts al dia d’activitats d’intensitat moderada-vigorosa i potenciar l’exercici físic i l’esport. També es recomana trencar amb el temps assegut, un factor de risc que contribueix a les malalties cròniques.

El mitjà de transport més habitual per al 55% de la població gironina és el cotxe o la moto, mentre que el 35,1% sol anar a peu

decoration

Pel que fa a l’activitat física moderada, un 52,9% de la població de 15 a 69 anys admet que en fa. Un dels exercicis més habituals és caminar. De fet, el 44% de la població diu que camina entre 21 i 30 minuts o bé entre tres quarts d’hora i una hora. El mitjà de transport més habitual per al 55% de la població és el cotxe o la moto, mentre que un 35,1% sol anar a peu. 

Respecte als nens, el 58,1% es desplaça a peu per anar a l’escola o a l’institut, però el 32,4% ho fa amb moto o cotxe, el segon percentatge més elevat de Catalunya després de Tarragona. Per altra banda, els infants gironins són els que fan més activitats extraescolars esportives de mitjana a la setmana.

Segons exposa l’OMS, amb una població activa es podrien prevenir més de 10.000 morts prematures l’any en els estats de la Unió Europea (UE) i 11,5 milions de nous casos de malalties cròniques d’aquí al 2050, amb un impacte molt important sobre la salut mental, la diabetis i el càncer. De fet, suposaria un estalvi de fins a 8 bilions d’euros anuals a la UE (un 0,6% del seu pressupost sanitari).

Diferències per gènere i edat

Recentment, el Departament de Salut ha fet una enquesta poblacional sobre activitat física a través de les xarxes socials, que han respost 2.526 persones, amb una edat mitjana de 48 anys (77,6% dones, 21,0% homes, 0,4% no binari, 1,1% no volia contestar). Els principals resultats mostren que el 50% de les persones realitzen suficient activitat física, amb diferències per gènere i edat: 54% de dones són suficientment actives, respecte al 71% dels homes en la població de menys de 25 anys, i un 46% de dones són actives respecte al 63% dels homes en majors de 25 anys. 

Un 76% de les persones enquestades tenen una mobilitat activa, el 57% fan els desplaçaments habituals caminant o en bicicleta i 19% en transport públic. Les persones fan activitat física per millorar la salut física i mental, la forma física o controlar el pes i les principals barreres que declara la majoria són el temps i la motivació.

Impuls de caminades saludables

El Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES) és una iniciativa del Govern per a la promoció de l’activitat física. En el marc del PAFES a Catalunya s’han validat i dissenyat més de 800 rutes saludables a 300 municipis, que suposen més de 2.700 quilòmetres. Un 81% de la població catalana té accés a una ruta saludable al seu municipi. A més, als centres de salut els professionals recomanen activitat física als usuaris. Enguany un 30% de persones inactives amb factor de risc cardiovascular han millorat el seu nivell d’activitat física.

En el marc del DMAF, s’encoratja a entitats i població a adherir-se a la campanya fent difusió del lema i a organitzar esdeveniments de l’1 d’abril al 5 de maig. Les activitats es poden enregistrar i fer difusió a les xarxes socials. L’any passat van participar al DMAF un total de 218.000 persones, amb gairebé 500 entitats involucrades, superant els resultats dels anys anteriors i posicionant Catalunya com el segon indret del món amb més participació al DMAF. Aquest any es vol superar aquesta xifra de participació.

En el cas de la Garrotxa, demà organitzen la primera marxa a Sant Feliu de Pallerols i la segona serà dimecres de la setmana vinent, a la Canya.

Compartir l'article

stats