Segueix-nos a les xarxes socials:

Mig segle de neu a Banyoles

Ja fa cinc anys que no neva a la ciutat; l’última vegada va ser el febrer de 2018

Mig segle de neu a BanyolesEnric Estragués

L’any 1973, el neòfit observatori Meteobanyoles, en els seus inicis, va començar a recollir, mesurar i anotar les nevades de la nostra ciutat. Durant els últims 50 anys hem fet un seguiment dels dies i dels gruixos de neu que els núvols anomenats Nimbostrats, els típics núvols de neu, han deixat a Banyoles. Aquesta és la nostra humil aportació a la història meteorològica de la nostra ciutat. 

 Si analitzem la taula de les nevades i la dividim entre el segle XX i el segle XXI, destaca ràpidament la diferència de la neu caiguda entre aquests dos períodes. Durant el segle XX i en 27 anys (1973-1999) varen caure a Banyolesun total de 124 centímetres de neu. Durant el segle XXI i en 23 anys (2000-2023) han només caigut 36,3 centímetres de neu. La diferència entre els dos períodes és ben notòria, amb un percentatge de neu recollida molt superior i favorable al segle passat. Aquesta diferència de neu caiguda és una prova més de l’escalfament del clima i dels efectes de l’anomenat canvi climàtic. 

Banyoles ha rebut, durant aquest període estudiat, tres grans nevades que varen trasbalsar la vida de la gent. La primera i més important: la del gener de l’any 1986, amb 40 centímetres de neu. Aquell dijous i divendres l’activitat diària es va paralitzar totalment i la corrent va marxar de les indústries i cases duran més de 24 hores, els carrers estaven intransitables i el caos va ser força general. 

La segona nevada de més importància va ser la dels dies 12 i 13 de gener de l’any 1985 amb un total acumulat de 17 centímetres de neu. La tercera nevada de més importància va ser la tardana de l’any 2010, en ple mes de març, amb 14 centímetres de neu.

La foto que acompanya aquest article està feta al carrer Pere Alsius el dia 14 de gener del 1985, el dia després de les dues nevades consecutives, amb l’autor d’aquesta crònica amb una bola de neu a la mà.

 Les nevades no segueixen una pauta determinada i són molt aleatòries. El període més llarg entre nevades a Banyoles el trobem entre els anys 1987 i 1996, varen ser nou anys sense que la neu arribés a la nostra ciutat.

 L’última vegada que la neu va visitar Banyoles va ser el febrer de l’any 2018. I ja són cinc anys sense flairar ni tocar la neu.

Prem per veure més contingut per a tu