Salut alerta d’un increment «inesperat» de pneumònies aquesta tardor

Els casos a la Regió Sanitària de Girona han crescut en una quarta part en només una setmana

La incidència de virus respiratoris segueix a l’alça i destaquen la grip i la bronquiolitis

Vacunació contra el virus causant de la bronquiolitis a Girona, l’octubre passat.

Vacunació contra el virus causant de la bronquiolitis a Girona, l’octubre passat. / Aniol Resclosa

Laura Teixidor

Laura Teixidor

El Departament de Salut va alertar ahir d’un augment «per sobre l’esperable» de les pneumònies diagnosticades a l’atenció primària. Aquest increment s’accentua en la població pediàtrica de 0 a 14 anys, tot i que és present en tots els grups d’edat. Donada la situació epidèmica internacional, manifesten que «caldrà continuar monitoritzant i analitzant aquest indicador».

En el cas de la Regió Sanitària de Girona, la setmana passada se’n van diagnosticar 212, un 25% que la setmana anterior, quan hi va haver 169 casos. A més, la xifra supera els màxims registrats de la tardor passada i la de fa dos anys. En aquesta mateixa setmana, l’any passat se’n van detectar un 27% menys i, fa dos anys, un 84% menys. 

En general, la incidència de tots els virus respiratoris estan anant a l’alça des de fa més d’un mes. D’una banda, destaquen els casos de grip, amb 393 en total, un 31% més que la setmana passada, quan n’hi va haver 300. Cal tenir present que la majoria de diagnòstics es concentren en els nens de 0 a 4 anys, que presenten una incidència de 70 casos per cada 100.000 habitants. Pel que fa a la vacunació, ja s’ha administrat en un 60% de la població de més de 80 anys; i un 44% de la població de 70 a 79 anys. També la tenen un 18% dels infants de 0 a 4 anys i un 22% dels que tenen entre 5 i 14 anys.

 Seguidament, també cal tenir present l’increment de bronquiolitis, amb 137 diagnòstics, un 18% més que la setmana anterior. En aquest cas, es concentra en nens de menys d’un any, amb una taxa de 1.032 per cada 100.000 habitants. El virus que provoca la malaltia ja ha superat el nivell «moderat» de transmissió. 

Finalment, pel que fa a la covid-19, l’increment és menys notable, amb un 11% més; passant de 328 a 368.

La vacuna redueix la bronquiolitis respecte a l'any passat

Ara fa un any, era notícia l’increment desproporcionat de casos de bronquiolitis infantil, fins a tal punt que les urgències pediàtriques es van tensar de l’elevat nombre d’ingressos. La retirada de les mascaretes en espais exteriors i interiors després de dos anys va ser el principal detonant de l’augment de circulació de virus en general i els nens van ser els principals damnificats. És per això que el Departament de Salut va prendre la mesura d’iniciar la vacunació contra el VRS, el virus causant de la bronquiolitis, a nens, així com la de la grip; per tal de protegir-los aquesta tardor i evitar situacions com les de l’any passat. Fins ara l’efecte s’ha notat, ja que el nombre de casos està molt per sota de l’any passat, quan van començar a despuntar de forma prematura. Tot i així, aquests últims dies s’ha detectat un augment considerable dels dos virus i caldrà estar a l’espera de com evoluciona la circulació de les incidències respiratòries agudes.

Malgrat tot, el gruix de casos en general i en tota la població s’engloba en la categoria «d’altres infeccions respiratòries agudes». La més comuna és el rinovirus, causant del refredat comú, que en elconjunt de Catalunya, és present en gairebé una tercera part de les mostres analitzades.

Subscriu-te per seguir llegint