Metges reivindiquen millores si hi ha un ascens en les infermeres

Reclamen augmentar de categoria laboral per evitar que s’igualin «sense cap consideració»

El Ministeri de Sanitat obre la porta a requalificar el col·lectiu d’infermeria i altres sanitaris

Protesta amb motiu de la vaga de metges a principis d'any.

Protesta amb motiu de la vaga de metges a principis d'any. / Aniol Resclosa

Laura Teixidor

Laura Teixidor

La petició de la conselleria de Salut al Ministeri de Sanitat d’elevar de categoria laboral el col·lectiu de la infermeria -per tal de passar de formar part de l’escala salarial A2 al grup A1- ha posat en alerta els metges, que també reivindiquen formar part d’una categoria superior, concretament anomenada A1+.

Aquests dies, metges de diversos sindicats i especialitats d’arreu d’Espanya -en el cas de Catalunya i Girona de Metges de Catalunya majoritàriament- han qüestionat l’ascens de les infermeres a través de les xarxes socials i han lamentat que es puguin igualar els 240 crèdits del grau d’Infermeria amb els 360 de Medicina «sense cap consideració». Representants del sindicat Metges de Catalunya demanen als col·legis professionals que es posicionin a favor d’aquesta reivindicació, tot i que de moment no s’han manifestat.

L’Associació de Metges i Titulats Superiors de Madrid (AMYTS) consideren que el canvi de categoria suposaria valorar el grau formatiu dels metges i millorar les retribucions de la professió mèdica pel desenvolupament de les competències professionals. Afegeixen que aquest canvi ajudaria a retenir els professionals que marxen a buscar millors condicions a l’estranger. «No podem permetre que les condicions que tenim els metges a Espanya ens obliguin a emigrar a altres països on se’ns respecta més; les males condicions laborals i salarials davant d’altres països europeus estan deixant una empremta profunda d’emigració de professionals mèdics. La lliure circulació i la globalització s’aguditzen amb una clara inferioritat de condicions d’Espanya a la Unió Europea», manifesten des de l’associació.

Per altra banda, ahir el Ministeri de Sanitat va obrir la porta a requalificar la categoria de les infermeres i la resta de professionals que han estat de vaga, com per exemple zeladors. I és que pujar de categoria és una reivindicació històrica de les infermeres des que el pla Bolonya va eliminar les diplomatures per donar pas als graus.

En la mateixa compareixença després del Consell Interterritorial de Salut, no es va tractar la possiblitat d’ascens de categoria dels metges, però sí que es va descartar allargar l’edat de jubilació fins als 72 anys per tal de no «esprémer» els professionals. A més, els consellers de Salut d’arreu d’Espanya van demanar més concreció en la nova especialitat d’Urgències.

Infermeres mantindran la vaga indefinida per vacances de Nadal

El sindicat Infermeres de Catalunya afirma que no aixeca la vaga indefinida a la sanitat pública que va començar el 12 de desembre i que la continuaran «durant totes les festes de Nadal». En un comunicat, el sindicat acusa el conseller de Salut, Manel Balcells, i el Govern d’haver-se enrocat en una posició «d’orgull i menyspreu cap a les infermeres». El sindicat havia estat convocat a una reunió aquest dijous amb el sotsdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut) i la directora de Cures per trobar solucions a la situació del col·lectiu però no hi van arribar a entrar perquè els van dir que «no pactarien res amb els representants d’un sindicat minoritari», segons expliquen en el comunicat. El sindicat va rebutjar la proposta que els van fer, que consistiria a elaborar un manifest amb el suport de col·legis professionals i societats científiques per desconvocar la vaga.  

Alerten que el nou model de pediatria afegirà més tensió

El sindicat Metges de Catalunya valora positivament el nou model de gestió pediàtrica, que concentrarà els professionals en centres concrets a tot Catalunya, ja que pot facilitar la coordinació i millorar l’accessibilitat. Malgrat tot, sostenen que aquest nou model «no solucionarà la sobrecàrrega assistencial ni els problemes de conciliació dels professionals si no es destinen més recursos a la pediatria d’atenció primària, motiu principal del dèficit d’especialistes». Afegeixen que la nova organització afegirà tensions pels desplaçaments que hauran de fer les famílies l’organització creu que Salut és “excessivament optimista” quan afirma que els equips comptaran majoritàriament amb facultatius especialistes en pediatria. En aquest sentit, el sindicat recorda que actualment entre el 35% i el 40% dels professionals que presten assistència a la població infantil no són pediatres, sinó metges de família.