Un estudi gironí relaciona la dieta amb la salut mental

 L’article internacional de l’Idibgi troba un nou vincle entre cognició, microbiota intestinal i ferritina

Els investigadors de l'Idibgi, Dr. Jordi Mayneris-Perxachs i Marisel Rosell.

Els investigadors de l'Idibgi, Dr. Jordi Mayneris-Perxachs i Marisel Rosell. / Idibgi

DdG

Un estudi de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (Idibgi) descriu una relació entre la microbiota intestinal, els dipòsits de ferro en sang i la cognició. L’associació s’ha identificat en una àmplia mostra de més de mil persones, dades recollides en el projecte Imagenoma de l’Envelliment de l’Idibgi. Les conclusions representen nous indicis sobre com la dieta i la microbiota intestinal poden influir en la salut mental.

L’article, publicat a la revista científica Gut Microbes, troba que els nivells de ferritina en sang, una proteïna involucrada en l’emmagatzematge del ferro, es vinculen de manera positiva amb la funció executiva del cervell, responsable d’habilitats com la planificació, la inhibició, la flexibilitat, fluïdesa verbal i la memòria.

A més, identifica algunes espècies bacterianes presents en la microbiota intestinal que estan relacionades de manera negativa tant amb els nivells de ferritina en sang com també amb la funció executiva del cervell.

«Aquesta nova associació ens fa pensar que la microbiota intestinal podria modular els efectes del ferro sobre la cognició. Haurem d’investigar si és així», afirma el Dr. Jordi Mayneris-Perxachs, investigador consolidat del grup de Nutrició, Eumetabolisme i Salut de l’Idibgi que ha liderat aquesta publicació.

«Cada vegada trobem més evidències de l’eix microbiota intestinal – cervell. Si aconseguim comprendre aquest lligam, podria obrir la porta a crear teràpies per a trastorns cognitius basades en la modificació de la microbiota a través de canvis a la dieta», explica el Dr. José Manuel Fernández-Real, cap del mateix grup de recerca.

TEMES