L'escriptor mallorquí Carlos Garrido va presentar ahir al matí al Museu d'Arqueologia de Catalunya la segona edició del seu llibre El caminante de Empúries i va explicar que aquest ha afegit el descobriment personal d'un grafit del segle I aC que es troba a la muralla romana.

Garrido es va mostrar satisfet amb la nova edició d´aquest llibre dedicat a Empúries que va definir com «una obra literària i de divulgació» destinada tant als amants de la història i l´arqueologia com a un públic més ampli. L´escriptor va manifestar l´objectiu de seguir un discurs no només històric i lògic, sinó també a partir de les emocions personals que s´experimenten davant el que va definir com un paisatge simbòlic i transcendental. «La gent el que vol és sentir i experimentar les emocions del passat i jo pretenc donar les pistes perquè el lector entri en un paisatge amb el qual es pot dialogar», segons les seves paraules.

L´autor del llibre va explicar el moment en què va trobar el grafit del segle I aC a la muralla romana de l´antiga ciutat. A partir d´estudis posteriors, s´ha comprovat que un dels obrers que hi treballaven va escriure al ciment, amb els seus propis dits, el nom de Primus, un nom habitual entre els esclaus de l´època romana. El grafit, desconegut fins al moment, només és visible amb una llum molt lateral pròpia de la posta de sol, moment en què casualment l´escriptor hi passava pel davant. Aquest descobriment s´afegeix a d´altres troballes arqueològiques recents, com són les termes romanes o el bust d´un Hermes bàquic.

Garrido va comentar que des del seu punt de vista el segle XXI és «el segle de les emocions»i el va diferenciar del segle passat que el considera «el segle de les idees». L´escriptor va insistir amb la importància del llibre a l´hora de transmetre sentiments i emocions per plasmar la relació amb el paisatge natural, en aquest cas d´Empúries, que va definir com a simbòlic amb el qual es pot mantenir un cert diàleg. «Si ho sents així, l´estimaràs i el protegiràs», són paraules de l´autor del llibre que va afegir que «el repte present, en termes generals, és divulgar de manera diferent i ajudar a mirar les coses des d´una altra perspectiva amb un punt de vista no tan habitual, que ens ajudi a valorar i conèixer coses que altrament no veuríem». El director del MAC, Xavier Aquilué, va dir que al 2007 esperen poder excavar els camins que fins ara han separat les cases de la ciutat romana d´Empúries pel subsòl. «D´aquesta manera, als visitants els serà més fàcil comprendre i imaginar-se la vida en el passat de l´antiga ciutat».