És possible que l´Observatori del Turisme de la Generalitat estigui duent a terme un tasca que mostrarà als escèptics el dia menys pensat, i que meravelli a tothom. És possible. Fins al moment, però, tot el que es pot dir de l´Observatori és que observa. I poca cosa més.

Normalment, les declaracions dels responsables -generalment referides a l´ocupació turística- solen portar l´afegit final de «segons dades de l´Instituto Nacional de Estadística». La realitat és que, sigui per falta de personal -el pressupost de l´Observatori supera els 400.000 euros anuals- o per falta de temps, totes les estadístiques i estudis que publica l´Observatori no són res més que una transcripció literal de les publicades abans per organismes estatals.

És clar que els escèptics es podran preguntar per què serveix un observatori que només repeteix dades que ja han estat oferides abans. Per què serveix? La resposta és a la mateixa web de l´observatori: «L´Observatori de Turisme de Catalunya és el primer sistema integrat d´informació, estudi, recerca i seguiment del turisme que es crea a Catalunya. La creació d´aquest instrument de gestió del coneixement turístic, adscrit a la Direcció General de Turisme, respon a l´objectiu de posar a l´abast dels sectors públic i privat una eina adreçada a potenciar la competitivitat del turisme a Catalunya, i a col·laborar en el posicionament de la marca Catalunya, els seus productes i territoris».

Com es veu, molt altes espectatives. Però queden certament disminuïdes, ja que som a la web, continuem circulant-hi per saber quina ha estat l´ocupació hotelera a la Costa Brava el mes passat. Primer desencís: la informació, quan estem a finals de març, arriba només fins a desembre de 2006.

Segon desencís: a sota de les gràfiques hi ha escrit: «Elaboració pròpia a partir de les dades de l´INE», eufemisme que no vol dir res més que «Dades de l´INE copiades per l´Observatori i posades aquí». Tanmateix, l´encarregat de la titànica tasca podria ser més diligent, perquè l´Institut Nacional d´Estadística ja ha publicat les dades turístiques del febrer.

En un altre apartat de la web de l´Observatori se´ns promet informació sobre l´afluència turística per via aèria. En aquest cas, la informació arriba fins al passat mes de gener. Les dades, però -i diria que fins i tot el gràfic- són les que va donar temps enrere l´Instituto de Estudios Turísticos, dependent del Ministeri, i així ho reconeix el propi Obsrvatori en citar-lo com a font. Perquè no sigui dit que l´Observatori no fa res, en el gràfic es destaca Catalunya amb una banda vermella, perquè sigui més fàcil localitzar-la entre la resta de comunitats.

El mateix passa si entrem en l´apartat de Turisme Estranger. En aquest cas, les dades van ser extretes de l´enquesta Frontur, feta pel mateix Instituto de Estudios Turísticos, que segons es veu disposa de més personal que el nostre Observatori.

La mateixa web permet accedir als «Estudis i Informes» efetuats per l´Observatori. Un plural, el del títol, que sobra, perquè des de fa molts mesos hi ha un únic informe -de tres pàgines- sobre l´impacte econòmic del turisme receptor sobre l´economia catalana i sectorialització per branques d´activitat.

O sigui que, de moment, l´Observatori observa.