L'Arxiu Municipal de Roses ha restaurat i digitalitzat 70 pergamins provinents de l'arxiu patrimonial de la família Coll de Roses, datats entre 1320 i 1639.

Des de l'ajuntament de Roses es considera aquest material de gran transcendència tant per la seva diversitat geogràfica com per la rellevància social, econòmica i política d'alguns dels membres de les famílies Coll i Caritg, a les quals fa referència.

Els pergamins que s'acaben de restaurar recullen documentació referent a la gestió del patrimoni agrícola generat per una sèrie de famílies de l'Alt Empordà i l'Alta Garrotxa.

D'una banda hi ha la documentació produïda per la família Caritg, radicada a Lliurona, on hi havia un dels més grans i més importants patrimonis agraris de les comarques gironines.

D'una altra banda, el matrimoni entre Verònica Caritg i Benet Coll (pagès hisendat de Roses) es va traduir en la unificació dels dos patrimonis agrícoles.

Posteriorment, Miquel Coll Caritg va ser un dels membres destacats de la política gironina i de la classe propietària agrícola que, a final del segle XIX, va impulsar l'avanç tecnològic de l'agricultura altempordanesa, així com la lluita contra la fil·loxera i la creació del Sindicat Oliver de l'Alt Empordà.

Els pergamins que han estat objecte de recuperació van ser donats a l'Ajuntament de Roses l'any 1996.

A causa de la seva antiguitat, el material presentava signes de deteriorament com taques d'humitat o fongs, motiu pel qual l'arxiu municipal ha encarregat recentment al taller de restauració de la Cort Reial de Girona el seu tractament tècnic, és a dir, desinfecció, neteja i consolidació i fixació de tintes, amb l'objectiu d'assegurar la seva conservació i facilitar la seva lectura.

D'una altra banda, la seva digitalització permetrà a partir d'ara optar per un mitjà de consulta alternatiu, sense que s'hagin de manipular els pergamins originals.