Un grup d'investigadors espanyols han creat un ratolí més sa i resistent al càncer, i que envelleix més tard, arribant, fins i tot, a viure un 40 per cent més.

En aquest treball, publicat en la revista nord-americana Cell, han participat científics del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO) i un grup d'investigadors de la Universitat de València. María Blasco, autora principal d'aquest estudi, va detallar que per aconseguir aquests resultats s'ha augmentat la telomerasa(enzim) en ratolins resistents al càncer.

En investigacions anteriors, els científics havien vist que si s'incrementava només la quantitat de telomerasa, augmentava el risc de desenvolupar un càncer, per això la importància d'aquest treball radica, precisament, que, per primera vegada, s'han aconseguit les dues coses: augmentar la longevitat i la resistència al càncer.

"A la vegada que s'incrementala quantitat de telomerasahem augmentat la quantitat d'uns gens que ens protegeixen contra el càncer", va remarcar la investigadora del CNIO, qui va manifestar que amb la combinació de les dues coses s'ha aconseguit que els ratolins visquin un 40 per cent més, fet que suposa un "rècord".

Si bé va recordar que en les persones no es poden augmentar la quantitat dels gens, Blasco va indicar que "si ho traslladéssim als humans seria equivalent a envellir molt més tard i poder arribar a viure fins a 120 anys".

Blasco va explicar que el seu equip i la resta d'investigadors el que intenten és entendre què és l'envelliment i quins gens són importants per determinar el que vivim, i, per a això, "la nostra aproximació és generar ratolins modificats genèticament, com model, per poder entendre el que passaria en éssers humans.