El finalista d'aquesta LXV edició ha estat Rubén Abella amb 'Libro del amor esquivo', on la carència d'amor i de felicitat caracteritzen tres històries ambientades al Madrid urbà.

El Premi Josep Pla 2009 de prosa en català també s'ha entregat aquesta nit i ha estat per al presentador de ràdio Gaspar Hernández amb 'El silenci', obra en la qual Umiko, una japonesa que va viure en un monestir zen , es trasllada a Formentera per combatre un càncer d'una manera molt particular: sentint en somnis les paraules d'un home durant tota la nit.

Torres ha assegurat que aquest premi és "agredolç" per a ella, perquè si Terenci Moix i Manuel Vázquez Montalbán "no estiguessin morts", ella "no hagués escrit aquest llibre". En la novel·la, "divertida" i tot un "cant a l'amistat", segons la seva autora, "la mort fructifica en la vida", perquè Moix i Montalbán li demanen que visqui el que ells ja no poden.

'Esperadme en el cielo' és un conte "preciós" i "trist" en què els tres escriptors volen al costat de Peter Pan i es diverteixen amb Alicia, la protagonista d''Alícia al país de les meravelles', sota aparences surrealistes: "Terenci té el cabell de tots colors i Manolo és Carvalho", ha dit l'autora, no sense demanar disculpes als familiars dels autors morts: "Són els meus. Tots vam tenir els nostres Terencis i Manolos".

La idea d'aquest llibre es va anar forjant a poc a poc després de la mort dels seus dos col·legues, als quals Torres convocava dia sí i dia també en els seus somnis. "Vaig començar a fer espiritisme laic en morir" ells, ha dit la guanyadora. "És molt dur sobreviure a dos amics que van ser tan generosos en el seu talent" i respecte al d'ella, ha reconegut l'autora.