Els olotins cuiden de manera molt especial tot el que té relació amb la cultura catalana, i com a tal, l'apartat sardanístic. Així, demà disabte, seguint la tònica d'altres anys, retran homenatge de record al músic Joan Darò i Julià, que s'instal·là a Olot l'any 1940 i va morir recentment a la capital de la Garrotxa. L'historiador local Josep Murlà parlarà del músic, en un acte que tindrà lloc a les set de la tarda, i tindrà com a escenari Can Trinxeria.

L'homenatge prosseguirà a les 10 del vespre, al passeig d'en Blay, on la cobla Principal d'Olot interpretarà una audició amb peçes del músic desaparegut, i els seus familiars rebran una plaça per part de l'Agrupació Sardanista Olot. D'entre les sis peçes que s'interpretaran destaca la que el músic va dedicar a un altre músic olotí, Emili Pallàs, que durant anys ha estat tenorista de La Principal d'Olot, amb el títol A l'amic de sempre.

Daró que va nèixer a Beziers (França), de pares catalans, es va instal·lar a Olot amb la seva família l'any 1940. Va ser tenorista, tiblaire i saxofonista. Va tocar amb una orquestrina de Vilajuïga que dirigia el músic Jaume Bonaterra, i posteriorment va ingressar a la cobla Moderna d'Olot. També va tocar a La Principal de la Garrotxa, La Principal de Sant Feliu de Pallarols i en diferents conjunts de la Garrotxa.

Diada d'aplec

Demà passat, diumenge, el parc municipal serà seu de la 47a edició de l'aplec de la sardana, i comptarà amb tres cobles, Flama de Farners, Ciutat de Girona i Principal d'Olot. A més de sardanes a Olot s'hi troben altres al·licients, com el paratge on se celebra l'aplec, un sorteig matinal consistent en una cistella de productes de la Garrtotxa i un dinar de germanor, obert a tothom que hi vulgui participar, al mateix recinte. L'organització s'encarrega de la cadira, taules i estris per menjar.

A la tarda, a partir de dos quarts de cinc, continuarà l'audició, ben variada, amb un capítol dedicat a sardanes obligades, a més d'un acte de tribut a la Ciutat Pubilla del 2009, Mataró, i la interpretació de la sardana del pubillatge, escrita per l'empordanès Marc Timón, Mataró, Ciutat Pubilla. Els assistents a l'aplec també disposaren de berenar a preus populars fins que s'arribi a dos quarts de deu del vespre, moment en què l'aplec es clourà amb l'emblemàtica Adéu vila d'Olot, sardana cantada i ballada a la llum de les espelmes, que repartirà l'organització.

Montserrat Juvanteny