La ciutadania va poder acomiadar ahir la pianista Alícia de Larrocha, una de les intèrprets catalanes amb més projecció internacional, que va morir divendres a la nit a Barcelona a l'edat de 86 anys. A les deu del matí es va obrir la capella ardent, instal·lada al saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat; tal com correspon a les personalitats que han rebut la Medalla d'Or de la Generalitat. Alícia de Larrocha va rebre aquesta distinció l'any 2003 per la seva trajectòria professional.

Cap a dos quarts de deu del matí, trenta minuts abans que s'obrís la capella ardent, el president de la Generalitat, José Montilla, acompanyat del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, van rebre el fèretre juntament amb la família de l'artista. La capella ardent va estar oberta fins a les sis de la tarda. Posteriorment, les despulles d'Alícia de Larrocha van ser traslladades al cementiri de Collserola, on van ser incinerades.

Considerada una de les millors pianistes de la història, fins a la capella ardent d'Alícia de Larrocha s'hi van apropar admiradors i coneguts, a més de nombroses personalitats públiques. Entre els primers personatges públics que van voler acomiadar-se de la concertista, va destacar el president del grup municipal de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, qui va recordar que coneixia Alícia de Larrocha des que era un nen, ja que tots dos estiuejaven a Bellaterra (Barcelona).

Per la seva banda, el president de CiU, Artur Mas, que també va voler acomiadar la pianista, va afirmar que Alícia de Larrocha és "un orgull i una font d'inspiració per als catalans". Així mateix, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va lamentar la pèrdua d'"una de les barcelonines més importants del segle XX".

El conseller d'Educació, Ernest Maragall, va destacar la "dedicació i l'excel·lència com a pianista" d'Alícia de Larrocha. Maragall també va assenyalar que la concertista s'havia dedicat "plenament" al piano, que era "la seva professió i la seva missió en la vida".

Així mateix, l'expresident Pasqual Maragall va afirmar que Alícia de Larrocha era una de les "expressions més significatives" de la música en viu a Catalunya. Un altre expresident del Govern català, Jordi Pujol, va qualificar la pianista com una mestra i "una pedagoga de la música". En declaracions als mitjans, va destacar que la concertista va crear, a través de l'acadèmia de música Granados-Marshall, una manera pròpia d'ensenyar als alumnes.

Montserrat Santacana i Victòria Torent, antigues alumnes d'Alícia de Larrocha a l'Acadèmia Marshall i actualment professores de piano van assenyalar que "era irrepetible". Josep Ramón Ricart, músic i antic company d'estudis de la pianista, la va recordar com una dona "molt fina i educada", a qui "no li agradava parlar d'ella mateixa". "Era humil, sincera i simpàtica" va explicar. A l'hora de valorar l'Alícia de Larrocha intèrpret, Ricart es va mostrar contundent, "No es pot definir un pianista, s'ha d'escoltar, oi?" va plantejar als mitjans de comunicació reunits ahir a l'entrada del Palau de la Generalitat.

El director artístic del Gran Teatre del Liceu, Joan Matabosch, va qualificar la pianista d'una "figura clau" en la recuperació i difusió del repertori d'alguns dels grans compositors espanyols. En declaracions als mitjans, va destacar la importància de la concertista a l'hora de donar a conèixer les ?obres de compositors com Isaac Albéniz, Enric Granados i Manuel de Falla que, amb anterioritat, s'havien interpretat "poc i d'una altra manera".