La Generalitat ha tramitat els permisos necessaris per convertir una part del monestir de Sant Pere de Roda en un hotel. El director de Cultura a Girona, Miquel Sitjar, va reconèixer ahir que «s´està estudiant la possibilitat de convertir les habitacions de l´antic centre d´estudis per acollir possibles ofertes per a estades hoteleres o turístiques».

La Comissió del Patrimoni Cultural va aprovar el passat dia 15 l´anomenat Projecte tècnic per la llicència ambiental de Sant Pere de Roda, en realitat un permís per legalitzar les obres per condicionar una part d´aquesta joia del romànic com a hotel.

La intenció és iniciar les obres de condicionament «com més aviat possible», si bé encara no hi ha cap decisió presa sobre el tipus d´equipament hosteler que s´hi farà, ni s´ha rebut cap oferta.

El projecte afectarà la part del monestir on hi havia el centre d´estudis, un projecte fracassat de l´era de CiU que ha estat durant 17 anys tancat o infrautilitzat, tot i que la seva construcció va costar 212 milions de pessetes de l´any 1993, 1,3 milions d´euros.

El centre d´estudis ocupava l´antic Palau de l´Abat i la sagristia del cenobi medieval. A l´interior d´aquests dos edificis, que van quedar units per un pont modern, es van construir habitacions, cuina, menjador i biblioteca, entre altres serveis, que ara serien recuperats per a una activitat d´hosteleria per «ajudar a obtenir més recursos per al monument», va dir ahir Sitjar. La proposta es podria fer extensiva a altres monuments. Segons Sitjar, no es descarta aplicar-la a la canònica de Vilabertran. «Ho estem rumiant», va admetre.

El centre d´estudis fracassat és com un malson que retorna en una pel·lícula de terror als despatxos dels gestors dels grans monuments d´aquests país, actualment adcrits al Museu d´Història de Catalunya.

En el debat sobre el futur de Sant Pere de Roda es va posar sobre la taula l´opció d´obrir el monument a una comunitat de monjos. Aquesta possibilitat va quedar descartada. En el debat també es va parlar dels Paradores nacionales d´Espanya, però aquell model es va rebutjar perquè roba personalitat al monuments.