10 de abril de 2010
10.04.2010
Diari de Girona

Carod-Rovira "salva" 113 paraules en un llibre

10.04.2010 | 02:00
D'esquerra a dreta, Albert Rossich, Carod-Rovira i Maria Mercè Roca.

Becaina, calbot, xona, esgarrinxar o rialla són només algunes de les 113 paraules que, a parer del vicepresident del Govern Josep-Lluís Carod-Rovira, cal preservar del català. Filòleg de professió, Carod va ser ahir a Girona per presentar el seu nou llibre, 113 paraules per salvar, acompanyat de Maria Mercè Roca i Albert Rossich.
L'escriptora va destacar la importància de la connotació que cadascú atorga a la llengua, afirmant que "els mots mai no són neutres"; de la mateixa manera, Rossich va destacar que aquest és un llibre per a "enamorats de les paraules", tot recordant Josep Pla quan aquest deia que "allà on em diuen "bon dia", és el meu país".
Carod-Rovira va explicar que va ser un llibre similar en francès el que li va donar la idea d'escriure sobre aquests mots, una tasca que va començar a Sant Feliu de Guíxols; en són 113 recordant el nombre d'afectats per la darrera gran detenció del franquisme, en què es comptava ell mateix. "Són mots que, tot i que gairebé tothom coneix, només fan servir els més grans o bé no s'usen arreu del territori". Va admetre la ironia en exemples usats per emmarcar mots com "angúnia": "Llegir certa premsa espanyola, parlant de Catalunya, acostuma a fer angúnia".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona