Aquest cap de setmana a l'Escala hi haurà festa gran: la població serà proclamada 50a Ciutat Pubilla de la Sardana. Serà la dotzena gironina, i la segona de l'Alt Empordà. La festa començarà a la Platja de les Muscleres a dos quarts de cinc, amb l'arribada per mar de la Flama de la Sardana, portada pels Sardanistes d'honor de Mataró, ciutat que donarà el relleu a l'Escala. Prèviament, a Mataró, a les 11 del matí, s'acomiadarà la Flama de la Sardana, al Port. El vaixell de creuers Mare Nostrum i barques de vela llatina la portaràn fins a l'Escala. Com a comiat del pubillatge de Mataró 2009, s'estrenarà la sardana De Mataró a l'Escala, del gironí Josep A. López.

Cap a les cinc, a la plaça de la ciutat grega del jaciment arqueolòlig d'Empúries, tindrà lloc la recepció i ofrena al Déu Escolapi dels quatre elements de la natura, aigua, terra, aire, foc. Cap a les sis començarà la cercavila des d'Empúries, amb un recorregut que finalitzarà a l'IES El pedró, on tindrà lloc l'acte solemne de proclamació de Ciutat Pubilla. L'acte inclou també la proclamació de les pubilles, la lectura de la Lliço Magistral, per part de l'escalenc Josep Vilabrú i els parlaments de les autoritats, actes protocolaris que contempla la normativa establerta per l'OBP en les proclamacions. Al vespre, al pavelló, hi haurà un sopar de germanor seguit del concert de presentació del CD del pubillatge, i l'exhibició de la Colla Sardanista Llevantada d'il·lusions de l'Escala.

El diumenge, un repic de campanes anunciarà la festa, a les nou del matí. Capgrosos, gegants i grallers posaran color i música a la festa recorrent els carrers de la població. Cap a un quart d'onze, es formarà una cadena humana per traslladar la Flama fins a l'esglèsia, on tindrà lloc l'ofici solemne del sardanisme, amb ofrenes per part dels Sardanistes de Mèrit i les Pubilles, i es ballarà la sardana a l'entorn de l'altar, amb la participació de la Bisbal Jove, la Coral dels Jubilats Jardí del Pedró i la colla Llevantada d'il·lusions.

Cap a dos quarts de dotze es descobrirà la placa conmemorativa a l'ajuntament, i un passacarrer durà la comitiva fins al passeig Lluís Albert, on es descobrirà el Monument a la Sardana, obra de Josep M. Simon. Allà es llegirà el Missatge al Món Sardanista, per part de l'actriu Carme Callol i el cantautor Josep Tero, a més del Missatge de les Noces d'Or que s'ha encarregat a l'actiu Viky Peña.

La Federació sardanista de Catalunya donarà a conèixer el nom de la Ciutat Pubilla designada per al 2011, i es faràn públics els Premis Sardana. Seguirà una anxovada popular i una audició de sardanes amb La Principal de l'Escala. A la tarda continuaran els actes amb el concurs de colles a la platja de la Riba, i danses tradicionals a la plaça de la Sardana, a més d'una audició amb La Principal de l'Escala i la Bisbal Jove.