La tercera edició del festival Cruïlla Barcelona farà, en paraules de la organització, 'un salt de qualitat'. L'ampliació del certamen d'un dia a dos, l'avançament del festival al més de juliol - dies 16 i 17-, i la seva instauració definitiva a Barcelona així ho indiquen. Ben Harper és la gran estrella del festival, però el llistat de grups que actuaran al Parc del Fòrum és extens i congenia estils musicals molt variats. Des del pop local de 'Love of o Lesbian' fins a fenòmens internacionals com Ely Paperboy Reed, Vinicio Capossela. El festival s'acosta, a més, al hip hop amb 'grans' de l'Estat com Kase.O –Violadores del Verso- o amb la celebrada conjunció dels catalans At Versaris amb Ass Trio.

El festival Cruïlla Barcelona s'instaura definitivament a Barcelona com a seu única. Mataró, on va començar el certamen i on també es va celebrar compartint protagonisme amb la capital catalana en les dues últimes edicions, ja no acollirà el festival.

Però possiblement la gran novetat d'aquesta cita musical sigui el fet que enguany se celebrarà durant dos dies i no un. Cruïlla Barcelona, un festival que programa sense complexos gèneres musicals ben diversos i que aposta tant pels músics locals com internacionals, ha pogut confeccionar així un cartell de gairebé 40 grups.

D'altra banda, el certamen es trasllada del mes d'agost al juliol per situar-se en el moment més alt de la temporada musical. Un dels factors que han condicionat aquesta decisió és, segons ha explicat el director del festival Jordi Herreruela, la desaparició d'altres cites – SummerCase, entre d'altres- musicals estiuenques.

El vuit que deixen els grans festivals que s'acostumaven a programar en aquestes dates significa una oportunitat pel Cruïlla de Barcelona, malgrat que l'any passat ja va registrar la xifra de 8.000 assistents tot i celebrar-se en ple mes d'agost.

Enguany les entrades ja s'han posat a la venda, i el preu dels abonaments per dos dies és de 60 euros. Segons ha assegurat Herreruela, fins al moment se'n han venut 1.000.

Un cartell extens i eclèctic

La varietat del cartell, 'marca de la casa' del Cruïlla Barcelona, es manté també en aquesta edició. Música d'autor, pop-rock, hip-hop o música africana formen part d'un programa desacomplexat i que inclou alguns dels grans artistes estatals i internacionals d'aquests diversos gèneres.

Sens dubte, el nord americà Ben Harper és el gran reclam del festival. Harper actuarà al Parc del Fòrum el dia 16 de juliol amb la seva nova banda 'The Relentless', amb la que ja ha enregistrat el disc 'White lies for dark times' (Emi, 2009).

Però com s'ha dit, el cartell del festival és més que extens. A més del cantant nord americà, el primer dia de concerts actuaran els següents grups: Macaco, Love of Lesbian, The Wailers, Femi Kuti & The Positive Force, Albert Pla y Los Sujetadores, Roger Mas, Vinicio Capossela, Xavier Rudd, Jon Allen, The Pinker Tones, La Kinky Beat, Maria Coma, Maria Rodés, Los Seis Días, Taima Tesao i The Oldians.

L'endemà 17 de juliol, una jornada clarament marcada pels aires hip-hop, comptarà en el pla internacional amb grans exponents del reggae i el soul com són Alpha Blondy i Eli Paperboy Reed. El líder dels saragossans Violadores del Verso, Kase.O, actuarà juntament amb The Jazz Magnetism i també ho farà el raper Rap'susklei. At Versaris, el grup referència del hip-hop en català, ho farà en combinació amb el trio de jazz-funk Ass Trio, en el que és una col·laboració entre les dues formacions que s'endevina duradora.

A més dels esmentats, actuaran el darrer dia del festival les següents formacions: Muchachito Bombo Infierno, Charlie Winston, D'Callaos, Terrakota, Ebony Bones, Bandabardò, Daara J Family, Dj Woody, Moyenei, Los Barrankillos, Balkatalan Experience i Dúmbala Canalla.