Afavorir una alimentació més saludable, fer amb regularitat una activitat física i evitar la ingesta de tòxics com el tabac o l'alcohol són alguns dels objectius del programa La Universitat Saludable, que la Universitat de Girona ha implantat per incorporar la salut al seu projecte educatiu i laboral, amb l'objectiu d'esdevenir aquesta institució un pinyol que encomani un estil de vida profitós a la resta de la societat.

En la seva etapa d'implantació, el programa, que ahir es va presentar al rectorat, ha aconseguit que les diferents cafeteries i restaurants de les facultats i centres universitaris (9 en total) obtinguin l'acreditació AMED que expedeix la Generalitat de Catalunya, i que certifica que aquests establiments promouen l'alimentació mediterrània com a model saludable. Aquestes cafeteries i restaurants universitaris estan a partir d'ara sotmesos a la supervisió dels menus que s'hi serveixen i també al control dels olis de fregir.

Segons va explicar Carme Bertran, responsable del projecte, a més a més es fan cursos de "cuina fàcil i saludable" amb la col·laboració de l'Escola d'Hostaleria de Girona, i es tracten temes com l'ús de la carmanyola. Cada vegada es detecten més estudiants i professors que usen la carmanyola, i cada vegada hi ha més estudiants que viuen fora de l'àmbit familiar.

La rectora, Anna Maria Geli, va explicar que el fet que la UdG tingui estudis d'Infermeria i Medicina permet a aquesta universitat ser pionera en la millora de la qualitat de vida i ?benestar, i fer això extensiu a la resta de la societat: "La universitat té una responsabilitat social com a institució exemplar en els temes que afecten les persones", va dir Geli. "No només els professors i el personal d'administració i serveis han de tenir qualitat de vida, sinó també els estudiants", va afegir la rectora.

La intenció és que els estudiants assumeixin un estil de vida sa, de manera que quan s'incorporin al mercat laboral, el transmetin al teixit empresarial per efecte contagi. "El capital humà és clau", va advertir Geli.

La UdG està implicada des de 2008 en la creació de la Red Española de Universidades Saludables (REUS), que compta amb 22 centres associats, i és promotora de la Xarxa Catalana d'Universitats Saludables (US.CAT), constituïda el 2010, amb el suport de la Càtedra de Promoció de la Salut, i forma part també de la xarxa europea Health Promoting Universities (HPU).

La UdG ha creat una comissió formada per gent de diversos àmbits socials per planificar la implantació del programa. Integren aquesta comissió representants de dues càtedres, de l'oficina de riscos, els degans dels estudis de salut, el director de l'Escola de Fisioteràpia, entre altres.