Sota el títol Parròquies, llars d'esperança, la vint-i-sisena edició del Col·loqui Europeu de Parròquies (CEP) se celebrarà, del 17 al 22 de juliol, a Nyíregyháza, una ciutat del nord d'Hongria. Aquesta edició vol incidir en la divulgació del funcionament de les parròquies d'Europa, i com aquest podria influir en les dels participants. Adreçat a laics i rectors, la data de límit d'inscripció és el 15 de maig. L'organització ha preparat uns punts de reflexió, accessibles a través de la web (www.cep-europa.org), perquè es puguin treballar en aquest temps de Quaresma. Els copresidents del CEP són Josep Taberner (rector de la parròquia de Sant Pere de Figueres) i la laica belga Gudrun Theuninck. El Col·loqui té diversos atractius i ambdós citen, per una banda, el fet de "conèixer un país diferent, de l'Europa de l'Est, amb una Església 'màrtir' durant molts anys", cosa que ha implicat "unes comunitats cristianes (greco-catòliques, ortodoxes...) que han viscut més de quaranta anys sota un règim comunista", i, per l'altra, la variable de la immigració: "Ens fa ser més plurals" i "saber d'on vénen i com viuen ens pot fer més acollidors".

La dinàmica del CEP es formula a partir dels eixos de les ponències, treballs en grup i l'explicació d'iniciatives que es duen a terme a Europa. Tanmateix, enguany el propòsit és donar molt més temps perquè els participants s'expliquin. "En els col·loquis de Porto (Portugal, 2007) i de Mons (Bèlgica, 2009), es va fer un xic pesat el gruix de les ponències, i els assistents varen demanar més temps per parlar entre ells, i més ocasions per plantejar qüestions als ponents. Però, sobretot, en el treball dels carrefours (grups de treball on es combina gent de diversos països) hi haurà més temps de diàleg i treball. Cal aprendre dels errors", ha explicat Josep Taberner. Els participants joves treballaran el motiu del col·loqui a partir d'un mètode i d'activitats específiques.

Què poden aportar les parròquies de l'Est a les homònimes de la resta d'Europa? El capellà gironí ha explicat que "en el col·loqui d'Erfurd (Alemanya, 2005), un grup de participants de l'Est em deia que perceben l'Europa occidentalmolt consumista, massa materialista. I que l'Est pot aportar-nos més espiritualitat. Crec que ens ajudarà a entendre, sobre el ter?reny, l'ecumenisme. Ells, a l'Est, tenen una gran diversitat d'esglésies cristianes. Nosaltres els podem aportar ?exem?ples de serveis laïcals i una visió d'església segons el model del Vaticà II".

Serveis socials

Interrogat sobre si les parròquies poden ser interpretades, en l'esfera pública, gairebé només per qüestions d'assistència social, Taberner argumenta que "en aquests moments, quan a Catalunya moltes parròquies es buiden (o sols hi ha gent molt gran), la dimensió social de Càritas és, possiblement, un dels elements més visibles i valorats. Però l'atenció a les pobreses de les persones és una resposta de l'opció de fe en Jesucrist, i fruit de l'espiritualitat i la pregària. En aquest temps de Quaresma cal fer veure el lligam que hi ha entre l'almoina, el dejuni i la pregària". Josep Taberner i Gudrun Theuninck defensen, en la missiva Raons per anar a Hongria, que el tema del col·loqui, i els conferenciants i experts que hi participaran, "ens motiven a viure i celebrar la nostra fe en moments de crisi social, econòmica i eclesial".