La Universitat de Girona és, segons l'informe que edita anualment la fundació Conocimiento y Desarrollo (CyD), el setè centre universitari de tot l'Estat amb millor qualitat docent, d'un total de 47 universitats públiques analitzades. El rànquing, que avalua aspectes com la taxa d'abandonament, la despesa mitjana per estudiant o la ràtio entre alumnes i professorat, està liderat per la Universitat Pompeu Fabra, la de Saragossa i la de Lleida. Val a dir que hi ha centres catalans situats als primers 10 llocs del rànquing (les esmentades UPF, Lleida i Girona, i la Rovira i Virgili); a la banda baixa es situen, per contra quatre d'andaluses (Granada, Sevilla, Jaén i Málaga).

El concepte de la qualitat docent es mesura en aquest estudi a través de vuit indicadors: un primer bloc es refereix a l'eficàcia acadèmica (mesurant la taxa d'abandonament i la de rendiment); i un sesegon se centra en els recursos docents (ràtio entre estudiants i personal, la despesa corrent per alumne matriculat o els recursos físics). També s'analitza el grau d'obertura a l'exterior, entès com el percentatge de matriculats que tenen la seva residència a Espanya però fora de la província de la universitat on cursen els seus estudis.

En aquest sentit, les universitats amb una taxa més elevada de rendiment van ser la Pompeu Fabra, la Carlos III de Madrid i la UAB. Val a dir que la UPF s'ha situat en el primer lloc durant les dues darreres edicions d'aquest rànquing, amb taxes superiors al 80%. Aquest també és un dels punts més forts de la UdG, que se situa en setena posició amb un 71,96%. Es posiciona en la mateixa situació si s'analitza la ràtio entre estudiants i personal docent (d'un 10,43), mentre que la millor és la de la universitat de Saragossa (9,18).

10a en despesa per estudiant

Un dels aspectes on la UdG ha avançat considerablement respecte d'anteriors edicions d'aquest informe ha estat en els llocs en aules d'informàtica, ha millorat 14 posicions a partir del rànquing de l'any passat, i se situa ara en una meritòria sisena posició. En llocs d'ús simultani a les biblioteques assoleix la 15a posició, mentre que en aules d'ensenyament baixa fins a la 18a.

Pel que fa a la despesa per estudiant, el centre que més recursos hi destina és la Politècnica de Catalunya, arribant als 9.671 euros. Això suposa un 24,5 % més que la despesa que van fer al curs acadèmic 2006 - 2007. La despesa corrent que fa la UdG per cada alumne és de 7.719,52 euros, amb la qual cosa se situa en la desena posició estatal. Qui menys hi inverteix, per contra, és la Universitat d'Extremadura, amb 4.933,79 euros.

Val a dir que l'informe adverteix que, a nivell global, les universitats espanyoles no gasten adequadament un de cada tres euros que s'hi inverteixen.

Un dels indicadors on la universitat gironina encara té feina a fer, tot i la bona qualificació global assolida, és en la qualitat investigadora, situant-se al 32è lloc. També queda més enrere que en d'altres indicadors en la qualitat del doctorat (encapçalada per la UPC, la UB i la universitat de León), on queda al lloc 26 de 47.

També és molt elevada, d'un 25,82, la taxa d'abandonament del centre gironí; això el situa a la 38a posició d'un paràmetre que lidera la universitat de Castella - La Manxa (7,19), i on la més elevada és la de La Laguna.