La televisió francòfona belga RTBF va revifar ahir el debat sobre l'origen de les patates fregides. Existeixen dues postures diferents: mentre els gals defensen que són originàries de França, els seus veïns del nord asseguren que van néixer a Bèlgica.

La llegenda més estesa entre els belgues explica que va ser a la vora del seu riu Meuse on va néixer la patata fregida. Això va passar, suposadament, durant un hivern de grans gelades que va provocar que els pescadors no ?po?guessin aconseguir productes de la mar, la qual cosa va fer que els habitants decidissin fregir les patates que creixien a la conca fluvial per omplir els seus plats. Es tracta només d'una "historieta" per als francesos, que remunten el seu origen a la Revolució Francesa, quan alguns buscavides, sota el Pont des Arts de París, van començar a vendre-les als famolencs.

Segons la nova teoria de l'historiador de la gastronomia de la Universitat Lliure de Brussel·les Pierre Leclercq, la resposta es podria resoldre si es diferencia entre les patates fregides en rodanxes o en forma de bastonets. Segons ell, les rodanxes són franceses i els bastonets, belgues.