La Generalitat vol recordar i alhora retre un homenatge al pedagog, escriptor i activista cultural de Ribes de Freser Joan Triadú amb l'exposició itinerant Llegir com viure. Homenatge a Joan Triadú. 1921-2010 al Palau Robert. La mostra, que després d'una itinerància tindrà seu fixa a Ribes de Freser, vol ser un reconeixement a una trajectòria marcada per la lluita perseverant en defensa de la identitat catalana en un context polític i social difícil, i també per l'acció educadora de Triadú.

La inauguració de l'exposició i la projecció de l'audiovisual sobre Joan Triadú tindran lloc el dijous 17 de gener, a les 19 hores, amb la presència anunciada del conseller de la Presidència, Francesc Homs. També hi seran presents, entre d'altres autoritats, el director general d'Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès; el president de la Fundació Flos i Calcat i fill de l'homenatjat, Joaquim Triadú, com altres familiars i personalitats del món educatiu i literari.

Vida i obra

La mostra, organitzada per la Generalitat de Catalunya i la Fundació Flos i Calcat, es planteja en primera persona, a partir de textos seleccionats de les Memòries d'un segle d'or, un text de Joan Triadú que combina el gènere biogràfic amb el memorialístic. Es podrà visitar del 18 de gener al 28 d'abril a les Cotxeres del Palau Robert.

El contingut de l'exposició, que té com a comissaris Susanna Àlvarez i Joan Josep Isern, es desenvolupa en aquests àmbits: Qui sóc i per què escric; Vinc del que en dic "de baix"; Tot s'ha de fer com si fos l'última vegada; Exigent en poesia; Al mig camí de la vida; Mestre és aquell que ens allibera, i Llegir com viure. La mostra aporta molta informació sobre la seva vida i presenta fragments de les seves ?obres, objectes personals, una selecció de cartes que es va creuar amb intel·lectuals com Carles Riba, Mercè Rodoreda, Baltasar Porcel, entre altres. També s'inclou un audiovisual en què Joan Triadú explica la seva trajectòria vital i professional.

L'exposició té continuïtat al Jardí del Palau Robert amb una selecció de textos de Joan Triadú que posen de manifest la importància que donava a l'educació com a mitjà per canviar i millorar les persones.

L'exposició visitarà en la seva itinerància nombroses localitats catalanes, entre elles Vic i Granollers, i en acabar tindrà una seu permanent a la Biblioteca Terra Baixa, a l'Edifici de l'Energia, de Ribes de Freser.