L´actor francès nacionalitzat rus Gerard Depardieu, la bailaora Sara Baras, el tenor Jonas Kaufmann i la ballarina Tamara Rojo actuaran aquest estiu al Festival Castell de Peralada, que de l´11 de juliol al 16 d´agost celebrarà la seva vint-i-vuitena edició. El certamen, que té un pressupost de 3,6 milions d´euros, acollirà 21 actuacions i «ratifica» la dansa i l´òpera com els seus gèneres insígnia i estrenarà una nova producció d'Andrea Chénier, de Giordano, amb un trio de veus de pes i amb l'Orquestra i el Cor del Gran Teatre del Liceu, i l'estrena mundial de l'òpera contemporània Flaubert&Voltaire, de Philippe Fénelon.

Dansa i música seran un any més els protagonistes del festival, tot i que també s'hi programa música contemporània i teatre. Gloria Gaynor -que estava previst que actués a Peralada l´any passat en un concert que va ser cancel·lat-, Rosario, l'orquestra Buenavista Social Club, Pink Martini i Andrea Motis & Joan Chamorro Big Band són els noms destacats de la parcel·la musical d'aquesta edició.

En teatre, destaca l'espectacle internacional Love Letters, que portarà a Peralada Gerard Depardieu i Anouk Aimée. També ho fa la col·laboració entre Josep Maria Flotats i Lluís Claret amb l'espectacle Al voltant de Flaubert, centrat en lectures de l'escriptor francès i que servirà per estrenar la Biblioteca del Castell de Peralada com a escenari del festival.

En dansa la gran aposta és per l'English National Ballet que dirigeix Tamara Rojo. La formació no havia visitat abans el festival i enguany ho fa per partida doble: per una banda, hi presenta Coppélia de Léo Delibes, i per l´altra, hi farà una gala que rememorarà el trentè aniversari de la visita del ballari Rudolf Nureyev al Casino Castell de Peralada.

La bailaora Sara Baras també actuarà al certamen, amb el seu ballet flamenc Medusa, La Guardiana.

De nou, la Festa de la Música

També cal mencionar la cantata Història de Catalunya amb cançons, amb música de Ros Marbà i text de Jaume Picas i Miquel Desclot, i amb narració de Lloll Bertran i Lluís Soler.

Aquest concert se celebrarà a la Plaça de la Vila de Peralada, en el marc de la jornada gratuïta Festa de la Música, on també actuaran els guanyadors del darrer concurs Francesc Viñas.

La Festa de la Música i un concert d´Els Amics de les Arts tancaran el festival.