La Zaranda estrena al festival Temporada Alta de Girona El crit al cel, un nou espectacle que reflexiona sobre la vellesa, la mort i el dolor a través del llenguatge sarcàstic i l'humor negre que caracteritzen aquesta companyia andalusa.

Per tercera vegada consecutiva, La Zaranda estrena nova obra al Festival Temporada Alta de Salt-Girona, i El Crit al cel és, va explicar ahir el seu director Paco de la Zaranda, "la continuació d'allò presentat a l'agost en la Biennal de Venècia".

"Va ser l'embrió, i on per primera vegada ens vam atrevir a fer un assaig obert, que va ser tan important que ens va donar peu a continuar i a donar-li forma a un treball que ha sortit com la feina ha volgut", va afegir.

Paco de la Zaranda va remarcar que l'obra, escrita per Eusebio Calonge, ha començat des del silenci, i que l'argument arrenca en un geriàtric "on la sedació entra dins en la norma quotidiana i l'art ha passat a ser un element de sedació", i on hi ha personatges als quals s'ha privat del somni de portar la seva vida cap a alguna cosa més que el final que vaticinen les analítiques.

Qualificada com "un exercici poètic més enllà d'una realitat molt quotidiana de la qual la gent ha de fer la seva pròpia lectura", Calonge opina que "l'obra passa en cada espectador i no s'instaura en un discurs, sinó que propaga un interrogant que neix en aquest horitzó on es perden les respostes".

Interpretada per Celia Bermejo, Enrique Bustos, Gaspar Campuzano, Iosune Onraita i Francisco Sánchez, l'obra és per a Calonge "un crit que quan surt de l'ànima és l'ànima, una paraula que sembla que s'ha perdut en un món tan tecnològic", amb múltiples lectures, i l'assumpte del qual, que no és l'argument, "és l'ànima que parla de l'asfíxia en el món material, i de l'home contra l'humà".

La música que acompanya l'obra, que s'estrenarà demà al teatre de Salt, és l'obertura de Tannhauser, de Richard Wagner, que "adquireix gran importància perquè té paral·lelisme amb ella, i perquè hi ha un cert homenatge, velat i humil, a la música, que és un altre afluent que porta al Crit al cel i la dimensiona", ha conclòs el seu director.