Ciutadans anònims, amics, familiars i personalitats del món polític, cultural i periodístic català es van acomiadar ahir del periodista Joan Barril en un emotiu acte que es va celebrar al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. Els cantautors Joan Manuel Serrat, Marina Rossell i Quico Pi de la Serra; el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el de Cultura, Ferran Mascarell; o bé els periodistes Vicenç Villatoro, Olga Viza i Antoni Bassas van ser algunes de les personalitats que van assistir a aquest acte, que va omplir el Saló de Cent. També van anar a donar l'últim adéu a Barril, que va morir la matinada de dissabte, l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall; el líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida; el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, o bé el tinent d'alcalde de Barcelona, Antoni Vives, i els líders municipals d'ERC, Jordi Portabella, del PPC, Alberto Fernández Díaz, i d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, entre d'altres.

Serrat, vestit de negre i amb la guitarra a les mans, va interpretar al final de l'acte Res no és mesquí, mentre que Marina Rosell també va voler dedicar-li una cançó. El seu amic i company de feina en el programa El Cafè de la República Joan Ollé va ser una de les persones que van recordar la figura de Barril, que es caracteritzava per fer un periodisme assossegat.

Per la seva banda, la seva dona, Glòria Duran, va assegurar que Barril entenia el cafè "no com una beguda excitant, sinó com un lloc de reunió tranquil", en al·lusió a aquest programa en el qual feia una anàlisi tranquil·la d'assumptes d'actualitat. També va assegurar que Barril va ser una persona "alegre, amable, generosa i sempre pendent de la felicitat de tothom", mentre que el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el va titllar de "mag de les paraules".

Responsables de mitjans de comunicació o bé l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, també van donar l'últim adéu a Barril.

Complicacions mèdiques

Nascut a Barcelona el 1952, Joan Barril va morir la matinada passada a Barcelona als 62 anys a causa de les complicacions d'una pneumònia per la qual estava ingressat a l'hospital Clínic des del mes d'octubre passat. Barril dirigia i presentava a Catalunya Ràdio des de fa una dècada El Cafè de la República, un informatiu nocturn que de forma molt personal combinava l'actualitat amb entrevistes i diàlegs amb personalitats del món econòmic, social, científic i cultural.