L'aerolínia xinesa Hainan Airlines va completar aquest cap de setmana el primer vol de passatgers del país en què es va usar oli prèviament usat per restaurants i reciclat com a combustible, cosa que el sector de l'aviació nacional ha considerat com un "pas de gegant" per a la indústria.

El vol, un Boeing 737 amb 100 passatgers a bord, va sortir dissabte de la ciutat oriental xinesa de Xangai i va arribar a Pequín el mateix dia, utilitzant biocombustible elaborat per la refineria xinesa Sinopec amb oli de cuina recol·lectat de restaurants, segons informava ahir la premsa xinesa.

El vicepresident de Hainan Airlines, Pu Ming, va ser el pilot d'aquest vol, en el qual es va usar aquest producte com a combustible però també fuel tradicional, en una proporció de 50-50 per cent per a cada un dels seus dos motors.

Hainan Airlines va avançar per sorpresa en aquest èxit a la companyia de Hong Kong Dragonair (subsidiària de Cathay Pacific), que havia anunciat pocs dies abans que seria la primera a volar sobre la Xina amb oli reciclat aquest mateix dia (21 de març) però que finalment va posposar la operació per problemes de permisos legals.

Menys diòxid de carboni

El biocombustible utilitzat per al vol emet entre un 50 i un 80 per cent menys de diòxid de carboni que els vols amb fuel tradicional, i amb ell s'espera reduir la contaminació que genera la navegació aèria, encara que el seu ús per ara és puntual a causa del seu encara alt cost. Els primers avions de passatgers que van usar biocombustible van ser de la companyia alemanya Lufthansa el 2011, any en què la Xina també va començar els assajos amb el nou combustible.