08 de juny de 2015
08.06.2015

Una associació sol·licita actuar en la fossa on podria estar García Lorca

La Junta andalusa haurà de donar la seva aprovació a l'inici d'una nova fase de treballs a Alfacar, on es creu que hi ha les restes del poeta

08.06.2015 | 07:09

L'associació Regreso con Honor, que ha assumit la continuïtat del projecte de recerca de les fosses comunes de la Guerra Civil a Alfacar (Granada) on podria estar Federico García Lorca, ha demanat permís a la Junta d'Andalusia per als primers moviments de terra a la zona. El president de l'associació i arqueòleg, Javier Navarro Chueca, va detallar ahir que el col·lectiu va presentar aquesta setmana a la Junta la sol·licitud per iniciar una nova fase de treballs de camp a l'entorn de Alfacar. "Regreso con honor" pretén així donar continuïtat a les actuacions que inicialment van ser promogudes a la zona pel Govern andalús, que va paralitzar la concessió d'una nova fase d'actuacions.
Navarro Chueca, qui a més ha estat el responsable de l'equip que ha treballat en els últims mesos en aquest entorn, ja va presentar el mes passat al director general de Memòria Democràtica, Francisco Javier Giráldez, la intenció de completar el projecte amb una excavació arqueològica. En aquest sentit, el president de l'Associació i arqueòleg va avançar que, després de formalitzar la petició d'intervenció a l'entorn d'Alfacar, confien a rebre el vistiplau de la Junta per iniciar els primers treballs de camp amb el bon temps. Mentre esperen la resposta del Govern andalús, Navarro Chueca va explicar que continuen la seva campanya de recerca de patrocinis i mecenatges amb els quals afrontar el cost d'uns 33.000 euros de l'actuació i va remarcar que ja han rebut diferents aportacions de llocs tan dispars com Espanya, Puerto Rico o Anglaterra. A més, Navarro Chueca va apuntar que el projecte s'iniciaria amb la retirada del rebliment del terreny, d'entre 3,5 i 6 metres d'altura en un perímetre de deu per trenta metres, que es faria amb mitjans mecànics i control arqueològic per aclarir la zona i iniciar la recerca i delimitació de les possibles fosses comunes.

Geoarqueologia
Els treballs d'investigació duts a terme entre novembre de 2014 i febrer de 2015, els resultats dels quals ja van ser lliurats a la Junta, van concloure amb una reconstrucció del paisatge de la zona "molt modificat", la distribució i referències espacials anteriors a la construcció d'un camp de futbol el 1997. Els investigadors van aclarir que, a partir de l'estudi geoarqueològic i paleogeogràfic de l'entorn conegut com Caracolar, s'havia delimitat una superfície com el lloc per a la ubicació dels tres pous buscats i que van poder ser utilitzats com a fosses comunes d'acord a les fonts consultades.
L'arqueòleg i president del col·lectiu va apuntar a més que serà la comissió tècnica de la Direcció General de Memòria Democràtica la que decideixi la viabilitat del projecte i l'elevi a Presidència, tot i que confia a aconseguir els permisos necessaris per reactivar la recerca d'enterraments a Alfacar.

Faceta inèdita
D'altra banda, l'investigador ?malagueny Rafael Inglada ha recopilat en un llibre nombrosos manifestos i adhesions que mostren la faceta més inèdita i ?desconeguda de Federico García ?Lorca, i en els quals es va sumar en els seus últims vint anys de vida. L'obra sobre el poeta granadí, que mostra un home compromès amb política i intel·lectual, està previst que es publiqui pròximament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona