Que en fotografia no està encara tot dit ho prova l'edició del llibre L'Abans de Girona. Recull gràfic 1960-1986 (editorial Efadós), que segueix la fórmula d'acudir als arxius particulars, de manera que un 80 per cent de les 1.000 fotografies que tindrà l'exemplar procedeixen de fons privats i, en conseqüència, són a la pràctica inèdites. La resta procedeixen dels arxius públics.

Un total de 36 quioscos i papereries de la ciutat de Girona tenen des d'ahir gratuïtament a disposició dels lectors les tapes i el primer fascicle del llibre L'Abans de Girona, que tindrà un total de 824 pàgines i es vendrà per fascicles al preu de 2,95 euros cada un.

El director editorial de la col·lecció L'Abans, Jaume Campderrós, el coordinador i documentalista, Carles Ribas, i la tinenta d'alcalde de Girona, Marta Madrenas, van presentar ahir en un acte a l'Ajuntament el llançament del segon volum dedicat a Girona, ciutat que ja va conèixer l'any 2004 l'edició d'un primer volum, en aquella ocasió dedicat al període 1870 - 1965, del qual es va fer un tiratge de 3.000 exemplars, avui completament exhaurit.

Campderrós va explicar que la campanya de recollida de fotografies entre els particulars gironins ha tingut una resposta «extraordinària» i que, de fet, el llibre encara no està del tot tancat, de manera que els interessats a cedir les seves fotografies poden posar-se en contacte amb l'editorial per incloure-les al volum.

El director editorial va explicar que la col·lecció L'Abans té un total de 115 volums editats sobre diferents ciutats i pobles de Catalunya i Balears, i, en el cas de Barcelona, fins i tot sobre alguns barris.

Madrenas va «celebrar» una iniciativa que permet la publicació d'un llibre que permet a la gent gran rememorar temps passats i als joves descobrir com era uns anys enrere la seva ciutat.

El primer fascicle de distribució gratuïta inclou la presentació de l'historiador i exalcalde Joaquim Nadal De Girona, la morta, a la Girona nova, a més d'un text d'Eva Vàzquez. Impactats i nostàlgiques fotografies il·lustren aquest fascicle inicial, algunes de les quals reproduïm en aquesta pàgina.

Si l'antropòleg de l'Autònoma de Barcelona Josep Maymí va ser l'autor dels textos d'aquell primer volum dedicat a la ciutat de Girona, en aquesta ocasió són Rosa M. Cànovas (arquitecta municipal), Maribel Fuertes (arqueòloga), Salomó Marquès (professor emèrit de la UdG), Nuxu Perpinyà (llicenciat en Història de l'Art), Alfons Petit i Oriol Puig (periodistes de Diari de Girona), Eva Vàzquez (periodista d'El Punt-Avui), a més dels esmentats Josep Maymí i Carles Ribas.