09 de febrer de 2016
09.02.2016

Mostren per primer cop les alteracions cerebrals que produeix la cocaïna

Un estudi demostra que els consumidors d'aquesta droga tenen una variació de l'equilibri funcional del cervell que no detecta conseqüències

09.02.2016 | 07:12
L´estudi ha analitzat el funcionament del "circuit de recompensa".

Un estudi elaborat per l'Hospital de Sant Pau, l'Idibell i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha demostrat per primera vegada que els consumidors de cocaïna presenten alteracions en la funció i estructures del seu cervell. Segons l'estudi, liderat pel grup d'investigació en Neuropsicofarmacologia Humana de l'Institut de Recerca Biomèdica (IIB) de Sant Pau, els consumidors de cocaïna tenen una alteració de l'equilibri funcional del cervell, que no detecta correctament les conseqüències adverses del propi comportament.
La investigació, publicada per la revista Addiction Biology i en què han col·laborat la Unitat de Conductes Addictives del Servei de Psiquiatria de Sant Pau, el grup de Plasticitat Cerebral de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell) i el Departament de Farmacologia i Terapèutica de la UAB, demostra també que els consumidors de cocaïna tenen dificultats en l'atribució de prioritats, la presa de decisions i la inhibició de conductes inadequades. Per arribar a aquestes conclusions, els investigadors van utilitzar tres tècniques diferents de neuroimatge per ressonància magnètica a fi d'estudiar els patrons d'activació cerebral i la integritat de la matèria grisa i blanca dels consumidors de cocaïna.
Els investigadors van exposar als consumidors de cocaïna un joc d'atzar mentre mesuraven la seva activació cerebral associada a aquesta activitat i van descobrir que mostraven un estat d'hiperactivació en l'estriat ventral, una regió profunda del cervell que forma part del denominat "circuit de recompensa". Durant l'estudi, els consumidors de cocaïna van mostrar més activacions que els individus sans, tant quan els resultats obtinguts en el joc d'atzar van ser favorables (guanyar diners) com quan eren adversos (perdre diners).

Activació anòmala
"Aquesta hipersensibilitat generalitzada de l'estriat ventral es va veure acompanyada d'un perfil d'activació anòmal en l'escorça prefrontal, una regió del cervell que és una àrea molt més evolucionada i s'encarrega de la regulació de la pròpia conducta, sent capaç d'inhibir els comportaments automàtics i impulsius que afavoreix l'estriat ventral", segons indica l'estudi.
Els resultats van mostrar que mentre en els individus sans un resultat desfavorable en el joc d'atzar produeix una activació robusta d'aquesta àrea, en els consumidors de cocaïna segueix desactivada sense respondre a les conseqüències adverses del propi comportament. L'estudi va trobar també diferències estructurals entre els cervells dels consumidors i dels no consumidors.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona