L'arquitecte i historiador de l'art holandès Gijs van Hensbergen, autor fa 15 anys de la primera biografia d'Antoni Gaudí i que acaba de publicar una "biografia no autoritzada" de la Sagrada Família, considera que aquesta emblemàtica basílica es convertirà en "el Santiago de Compostel·la del segle XXI".

La Sagrada Família s'ha convertit ja en "un lloc de pelegrinatge", com demostren els milions de turistes que vénen a veure-la, explica Gijs van Hensbergen en una entrevista, conscient que aquest fenomen comporta també problemes: "el barri està canviant, el centre es col·lapsa, fins i tot la Boqueria ha perdut molt, per l'efecte de l'explosió d'un turisme que no és especialment cultural; i la Sagrada Família fomenta aquest turisme massiu".

Amb La Sagrada Familia (Plaza & Janés), Hensbergen pretenia fer la seva "biografia personal" de la basílica, intentant acostar-se de manera respectuosa a la seva simbologia catòlica des de la perspectiva d'algú que és protestant.

De les seves indagacions, l'autor exposa "les esperances que té l'Església, de convertir la Sagrada Família en la Catedral d'Europa, com un far evangelitzador".

El llibre, segons el parer de l'autor, tenia total sentit per explicar com un edifici catòlic pot atreure budistes, xinesos, russos i gent de tot arreu, i la seva conclusió és que "Gaudí és el millor geni de l'arquitectura de tots els temps".

Entrar a la Sagrada Família és "una cura d'humilitat", perquè "allà dins et sents molt petit, i fins i tot els ateus estan totalment flipats, senten que la seva ànima ascendeix amb la llum que entra pels vitralls", comenta Hensbergen, que confessa que l'experiència li dóna personalment una mica d'espiritualitat tot i ser agnòstic.