06 de agost de 2016
06.08.2016

Troben proves de la llegendària inundació que va donar origen a la civilització xinesa

08.08.2016 | 07:18

Un grup de científics ha trobat proves d'una gran inundació ocorreguda fa 4.000 anys a la vall del riu Groc que donarien veracitat al mite fundacional de la primera dinastia xinesa, la Xia, segons un estudi divulgat per la revista Science. Fins al moment, altres investigacions ja havien documentat la segona i la tercera dinastia xinesa, la Shang i Zhou, però la Xia seguia sent objecte de llegenda fins al punt que es posava en dubte que hagués existit realment. Segons aquesta llegenda fundacional, el creador de la dinastia Xia, l'emperador Yu, hauria drenat les aigües inundades habilitant així les terres per a l'agricultura i donant inici a la civilització xinesa.
L'estudi realitzat per investigadors de la Universitat de Pequín revela alguns detalls d'aquesta suposada gran inundació que hauria passat sobre l'any 1.920 a.C. provocada per un terratrèmol que va portar al riu Groc a formar una presa al canó del Jishi. Aquesta presa va cedir i la inundació posterior al llarg de l'altiplà tibetà va ser catastròfica, ja que el nivell de l'aigua va pujar uns 38 metres, el fenomen va durar entre sis i nou mesos i es va estendre al llarg de 2.000 quilòmetres riu Groc avall.
Els investigadors van situar aquesta catàstrofe al voltant del 1920 a.C. després d'analitzar diferents mostres de sediments i els esquelets d'uns nens que haurien mort en el terratrèmol. Segons els autors de l'estudi, dirigits pel professor Wu Qinglong, es tracta d'una de les majors inundacions ocorregudes en els últims 10.000 anys.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona