Ahir es va donar el tret de sortida a l'edició 2016 de les Jornades Europees del Patrimoni, l'esdeveniment cultural participatiu més important d'Europa. Ajuntaments, entitats i agrupacions locals catalans i d'arreu d'Europa, organitzen, durant aquest cap de setmana, portes obertes i diverses activitats amb l'objectiu de facilitar els recursos necessaris per donar a conèixer i viure el patrimoni cultural com un bé comú, tant en l'àmbit local com en l'europeu.

Els museus i espais de la demarcació de Girona també s'han sumat, un any més, a la commemoració d'aquestes jornades oferint tot tipus d'activitats i convidant la ciutadania a participar-hi activament amb visites guiades, xerrades, itineraris i portes obertes. A Girona ciutat, destaquen la Jornada de portes obertes a l'Antic Hospital de Santa Caterina (avui entre les 10 h i les 14 h), les visites guiades gratuïtes als Banys Àrabs (avui i demà, a les 12 h i les 13 h) i el concert de gospel que se celebrarà avui, a les 20 h al Museu d'Arqueologia de Catalunya-Girona, Monestir de Sant Pere de Galligants. També el Museu d'Art acollirà una activitat relacionada amb aquesta celebració. Avui a les 12 h, amb una conferència sobre art i la presentació del catàleg de 12 mesos, 12 obres.

A la comarca de La Selva, destaquen la visita guiada i jornada de portes obertes al cementiri modernista de Lloret de Mar (avui i demà), la visita guiada al balneari i planta d'envasat de Vichy Catalán de Caldes Malavella i les visites al recinte medieval d'Hostalric, avui i demà a les 12 h. A La Garrotxa, Olot participa activament obrint les portes dels seus museus al llarg de tot el cap de setmana i amb visites guiades en algunes de les seves exposicions. Diumenge se celebra, a les 11 h, un itinerari sobre Miquel?Blay, a càrrec de Mercè Doñate. També s'han organitzat activitats a Besalú, amb visites guiades al seu centre històric, avui i demà a les 12 h, Beuda,?Castellfollit de la Roca o Santa Pau.

A l'Empordà, destaquen activitats a Palafrugell, amb una passejada guiada al centre, prevista per avui a les 12 h; visites al MAC Empúries (avui a les 11.30 h), al MAC?Ullastret (demà a les 11.30 h) o les visites guiades i tallers de prehistòria a la Cova d'en Daina de Santa Cristina d'Aro. A Bellcaire d'Empordà es proposa als visitants descobrir el Castell i l'església de Sant Joan, amb una visita que s'oferirà a les 11 h i a les 17 h.

Avui i demà també obriran les seves portes, de forma gratuïta, la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, el conjunt monumental de Sant Pere de Rodes i els jaciments ibèrics de Castellet de Banyoles. En aquesta 25a edició de les jornades hi participen 182 poblacions d'arreu Catalunya i s'han programat fins a 300 activitats.