El Museu del Cinema de Girona acollirà fins al 28 de maig el projecte Pantalla Oberta, una mostra de projecció continuada de vint dels curtmetratges més destacats realitzats per alumnes sorgits de l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), entre les quals hi ha joies de joventut de cineastes consagrats com Juan Antonio Bayona, Dani de la Orden o Mar Coll.

El projecte engloba treballs d'entre 10 i 20 minuts de durada i s'estructura en tres programes diferents, tots ells del període 1999-2016.

Cada programa correspon a un mes de projeccions: febrer-març, abril i maig, respectivament. El primer programa va començar ahir i s'allargarà fins el 31 de març. Constarà de sis projeccions. El segon serà de l'1 al 30 d'abril i tindrà set projeccions, les mateixes que l'últim programa, que tindrà lloc de l'1 al 28 de maig.

Una projecció de documentals que es pot veure de manera gratuïta durant tres mesos.

El director del museu, Jordi Pons, va eplicar que l'exposició vol «donar a conèixer i reivindicar» aquest gènere.

El director de l'ESCAC, Sergi Casamitjana, considera que exposicions com aquesta permeten «acostar» l'espectador al cinema. «El que busquem és fer veure als visitants del museu que fer un bon curt estar a l'abast de tothom», va comentar.

Casamitjana va reivindicar que en l'etapa de l'ensenyament obligatori tots els nens haurien de tenir també com assignatura l'audiovisual, i va comparar aquesta reivindicació amb la d'una assignatura de música que, segons ell, «s'ha torçat» i s'ha acabat convertint-se en una hora setmanal de «tocar la flauta».

El director de l'ESCAC va dir que iniciar-se en cine sense haver passat per aquest gènere del curtmetratge «és pràcticament impossible».

El cicle, que va arrencar ahir amb el curt de J.A.Bayona Mis Vacaciones, s'allargarà fins el 28 de maig i es podran veure obres com Nadador de Dani de la Orden, L'última polaroid de Mar Coll o Cargols de Goeffrey Cowper. Bayona, un dels cineastes sorgits de l'ESCAC, ha estat premiat amb diversos guardons Gaudí i Goya arran del seu últim film, Un monstre em ve a veure.

Entre totes les obres n'hi ha vuit pensades expressament per a nens.

A l'estrena de l'exposició va assistir el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Carles Ribas, que va lloar la categoria dels curts i va assegurar que la voluntat del consistori és «potenciar la formació» en l'àmbit cinematogràfic.

Ribas va considerar que «és bo» exhibir els treballs, però que cal anar «més enllà». El regidor vol que «Girona es posi al capdavant» a l'hora d'explotar «el gran talent que hi ha». «Volem obrir un debat per saber què hi ha al darrere, què es necessita per poder arribar a aquests talents», va dir Ribas.

L'ESCAC és un centre de formació de referència en el món del cinema i de l'audiovisual on es formen professionals que participen en diferents funcions dins de la indústria del cinema. L'escola ha estat una captadora de talent i, a través de les seves productores -Escándalo Films i ESCAC Films-, ha promogut la producció de treballs amb recorregut internacional.