El jaciment ibèric del Turó Rodó a Lloret de Mar ha obert al públic amb una de les set cases adossades a la muralla nord reconstruïda segons els patrons arqueològics originals.

La directora de Patrimoni Cultural del municipi, Anna Fuentes, ha explicat en l'acte inaugural de divendres que els treballs realitzats en aquest habitatge han estat supervisats per l'arqueòleg Jordi Moré, expert en arquitectura ibera.

Per seguir els criteris bàsics en la reconstrucció s'han utilitzat "tècniques i materials constructius iguals als quals s'utilitzaven en l'època", segons Fuentes.

"El resultat ha estat una reconstrucció fidel del que va ser aquesta casa, fet que ha de permetre un discurs pedagògic adequat amb vista a la seva difusió entre els visitants", ha afegit la directora.

L'interior de l'habitatge s'ha ambientat amb objectes i mobiliari per oferir una imatge de com va haver de ser en l'època ibera.

La planta de la casa és quadrangular i estava formada per dues sales, una més gran al fons que tenia funcions de residència i magatzem i una avantsala més petita davant destinada a treballs com activitats artesanals o domèstiques.

Aquesta distribució és una de les més habituals de l'arquitectura d'aquell moment i, a Lloret de Mar, està representada també en altres jaciments com el de Puig de Castellet o el de Montbarbat.

L'alcalde Jaume Dulsat ha agraït al Pla de Foment de Turisme la museïtzació del poblat ibèric i el regidor de Cultura, Albert Robert, ha destacat que aquest espai entra a formar part de l'oferta del Museu Obert de Lloret i de la Ruta dels Ibers.

El poblat del Turó Rodó es va fundar sobre el 200 abans de Crist, ja en plena romanització, i la hipòtesi principal és que va ser creat per individus procedents del Puig de Castellet en recerca d'una zona ben comunicada i més pròxima al mar.