La Fundació Gala-Salvador Dalí va qualificar l'exhumació «del tot improcedent» en considerar que la resolució judicial «no està motivada» i «no té cap fonament». Per això, van anunciar que emprendran accions legals si la prova de paternitat és negativa.

L'exhumació havia estat ordenada pel jutjat de primera instància número 11 de Madrid i l'ha executat el jutjat de primera instància 8 de Figueres. Ahir, la Fundació va emetre un comunicat i, abans, els seus responsables, Joan Manuel Sevillano, Lluís Pañuelas i Montse Aguer, amb l'advocat Albert Segura, van comparèixer al matí en una roda de premsa.

Peñuelas va lamentar que es fes «un acte de quasi violència» cap al difunt, va recollir l'ACN. Segons la Fundació, «no hi ha cap indici que la pretensió de la demandant tingui cap fonament». La «situació ens ha fet sentir incòmodes, ens ha entristit i ens entristeix». Una incomoditat a pesar del moment «emotiu» en veure que el cos mantenia els bigotis dalinians.

Ara, es plantegen reclamar per dues vies, segons l'advocat Segura. Que la demandant assumeixi les despeses de l'exhumació i dels ingressos que poden haver perdut (quan es va fixar la data van suspendre la venda anticipada d'entrades). A més, estudiaran si s'ha comès un «error judicial» i poden reclamar a la Justícia. «La llei diu que per fer un acte tan agressiu, hi ha d'haver indicis suficients que la pretensió de la demandant pot ser realitat». L'únic que ha aportat la demandant, van afegir, «és una manifestació notarial d'una senyora que diu ser amiga de la mare, on afirma que aquesta li va dir que el pare de la seva filla era Dalí».

En paral·lel, van insistir que «abans d'acordar un acte tan invasiu com l'exhumació» s'hauria d'haver exigit, com van proposar la Fundació i l'Estat, que es fes una prova d'ADN al pare legal d'Abel (ja mort) o al seu germà.

La Fundació va intentar evitar l'exhumació però ha respectat les decisions judicials. Amb tot, hi ha pendent de resolució un recurs de reposició que «no aturava el procés» però «es pot donar la circumstància tan surrealista que ens el resolguin a favor quan l'exhumació ja està feta», va dir Segura. La Fundació va agrair al jutjat de Figueres que mitjancés per canviar l'horari de l'exhumació (el museu rep ara uns 4.000 visitants al dia) i es pogués fer durant la nit.

Si les proves d'ADN són positives, Abel podrà canviar el seu cognom pel de Dalí i reclamar el 25% de l'herència, de l'Estat espanyol.