Superada la nit més llarga amb més rapidesa de la prevista inicialment, la direcció del Museu-Teatre Dalí va recuperar certa normalitat, ahir al matí. Com de costum en època de bon temps, els accessos es van obrir als visitants a dos quarts de deu del matí. Això no obstant, l'expectació provocada per l'enrenou que s'ha generat al voltant de l'exhumació del cadàver del pintor, practicada al llarg de la nit de dijous i la matinada d'ahir, es mantenia.

La llosa que cobreix la tomba del geni empordanès més universal va ser l'element més buscat pels visitants, que no es van estalviar haver de fer cua per poder accedir a la pinacoteca. Unes petites marques a les arestes del rectangle de pedra constituïen la prova que unes hores abans la llosa havia estat separada del terra, primer, i aixecada, després.

Element protagonista

Al llarg de la jornada d'ahir va resultar habitual observar visitants fent fotos i fent-se fotos a la llosa. Els responsables de la Fundació Gala-Dalí, gestora del patrimoni i dels museus dedicats a l'artista (juntament amb el de Figueres funcionen el de Púbol, al municipi de la Pera, i la casa-museu de Portlligat, a Cadaqués), no volien sota cap concepte que l'exhumació del cadàver alterés el funcionament habitual de la pinacoteca. D'aquí que, a través dels advocats del despatx Roca Junyent, van sol·licitar al jutjat de Madrid que instrueix la demanda de paternitat de la vident Pilar Abel, que defensa que és filla del pintor, poder obrir la tomba en horari nocturn.

La complexitat dels treballs per aixecar l'enorme peça de pedra recomanava fer-ho d'aquesta manera, argumentava la Fundació. En aquest context, la previsió inicial era que l'operació s'allargués gairebé tota la nit; això no obstant, les tasques d'exhumació del cadàver de Salvador Dalí van requerir força menys temps del previst, de manera que al voltant d'un quart d'una de la matinada d'ahir l'extracció de les parts del cadàver a les quals es practicaran les proves d'ADN ja havien conclòs. L'obertura de la tomba va permetre comprovar que el cadàver de Dalí es troba en bon estat de conservació.

Presència de càmeres

La ciutat de Figueres es va recuperant a poc a poc, ja que, de la sacsejada patida aquests dies arran de la decisió judicial de permetre obrir el taüt on reposa el geni. L'estructura de tanques que protegia la nit de dijous l'entrada principal al teatre-museu ja havia estat retirada i el trànsit de vianants per la plaça Gala i Salvador Dalí era el d'un dia d'estiu qualsevol. Excepte, això sí, per la presència, altra vegada, de càmeres dels mitjans de comunicació, que van romandre a la ciutat per narrar una de les notícies del segle.