Familiars, amics i companys de professió van acomiadar ahir al tanatori de San Isidro de Madrid Terele Pávez (Bilbao, 1939), prolífica actriu que va morir divendres a l'Hospital de La Paz a causa d'un vessament cerebral. Teresa Marta Ruiz Penella, premi Goya en la categoria de repartiment per la pel·lícula d'Álex de la Iglesia Las brujas de Zugarramurdi (2013) era germana de les actrius Enma Penella i Elisa Montes, i tia d'Emma Ozores.

Reconeguda com una de les més grans intèrprets espanyoles de repartiment, cosa que sempre es va anomenar secundàries, va deixar la seva empremta en papers com el de Mauricia a Fortunata y Jacinta (1969), d'Angelino Fons, la seva Celestina (Gerardo Vega, 1996 ) o la Régula, de Los Santos inocentes (1984), de Mario Camus. Va debutar al cinema amb només 12 anys, a la pel·lícula de Luis García Berlanga Novio a la vista, i des de llavors la seva carrera va estar marcada per la manca de continuïtat, amb períodes d'allunyament de les pantalles i retorns amb papers importants.

En els últims temps, s'havia convertit en una actriu fixa de les pel·lícules d'Álex de la Iglesia, a El bar (2017), Mi gran noche (2015) i, abans de Las brujas..., a Balada triste de trompeta (2010), La comunidad (2000) o El día de la bèstia (1995).

El fill de Terele Pávez, Carolo, va donar ahir compte de com era l'actriu -«era un ésser irrepetible» -, però també ho van fer els seus companys, com el director Álex de la Iglesia: «un talent imparable, que em va ensenyar a viure». Aquestes eren algunes de les paraules que van esbossar ahir emocionats, al tanatori, els que van estar més a prop d'ella.

Carolo arribava poc després de les deu del matí, quan s'obria la capella ardent, i ho feia amb un quadre amb el dibuix d'una dona que, segons va relatar, li van regalar a la seva mare després de gravar Las brujas de Zugarramurdi. Un quadre que té un gran significat personal perquè una antiga parella seva li va fer un retrat a Pávez que està exposat en un museu, i en fer aquesta pel·lícula un amic va encarregar una còpia del mateix per a l'actriu. El quadre va presidir la capella ardent. Després de deixar el quadre al tanatori, Carolo, un emocionat deia: «Donar gràcies a tota la llum d'amor que ens està arribant. És impossible respondre a tothom com cal, són massa coses».

Representants de diversos partits polítics van recordar els seus inesborrables papers, i el president espanyol, Mariano Rajoy, va exalçar el «marcat temperament i estil propi» de Terele Pávez.