22 de novembre de 2017
22.11.2017

El nou director del Museu de l'Empordà de Figueres vol fer l'equipament més «participatiu»

Eduard Bech també planteja crear un "laboratori tecnològic" i impulsar una "estratègia digital" per donar-lo a conèixer

22.11.2017 | 14:07
El nou director del Museu de l´Empordà de Figueres, Eduard Bech, i l´alcaldessa, Marta Felip

El nou director del Museu de l'Empordà de Figueres, Eduard Bech, projecta "obrir" l'equipament a la ciutat i fer-lo més "participatiu".

Tres anys després de l'acomiadament de l'anterior responsable, Anna Capella, i d'un llarg procés de canvi de gestió, l'Ajuntament ha presentat aquest dimecres el "full de ruta" que el centre seguirà a partir d'ara i que busca donar-li l'impuls "necessari" per convertir-lo en un "agent de dinamització cultural, educatiu i de cohesió social".

Per això, Bech planteja crear un "laboratori tecnològic" dedicat a la innovació en col·laboració amb diverses universitats i implementar una "estratègia digital" que l'acosti a la ciutadania.

L'alcaldessa, Marta Felip, ha explicat que era una assignatura pendent i que l'objectiu és que les iniciatives es duguin a terme de manera "gradual". En aquest sentit, preveuen incrementar el pressupost per al 2018 passant dels 175.000 als 220.000 euros.

L'Ajuntament de Figueres va anunciar a finals de 2014 que dissolia el consorci que fins aleshores havia gestionat el Museu de l'Empordà i que acomiadava la seva directora, Anna Capella. Volia canviar el model que l'equipament tenia i acostar-lo a la ciutadania.

El procés ha durat prop de tres anys. Pel mig, hi ha hagut un llarg litigi judicial amb Capella que es va tancar el passat mes d'agost després que el TSJC desestimés el recurs que havia interposat contra el seu acomiadament i li imposés el pagament de les costes en considerar que la relació contractual que tenia amb el consistori no era de caràcter laboral sinó "eventual".

Paral·lelament, es va tirar endavant un concurs de mèrits i projecte on es van presentar 26 aspirants i que va guanyar l'historiador de l'art i fins fa poc responsable de comunicació dels Museus d'Olot, Eduard Bech. Bech s'ha incorporat a la plaça de direcció aquesta mateixa setmana i avui ha fet públic el seu projecte. Es tracta del "full de ruta" que l'equipament ha de seguir durant els proper quatre anys i que busca, sobretot, obrir el Museu a la ciutat i fer-lo més participatiu.


Fer el museu "sorprenent"

El nou responsable del centre ha explicat que el document gira entorn de quatre grans eixos.

Per una banda, fer-lo "sorprenent" amb iniciatives innovadores i renovant l'exposició permanent.

També convertir-lo en un equipament "inclusiu" que treballi en coordinació amb els diferents departaments de l'Ajuntament i ajudi a crear una "comunitat" perquè "el museu és de la gent".

En aquest sentit, la tercera "pota" del projecte busca fer-lo més participatiu i la quarta, "connectar-lo" a través d'una "estratègia digital" amb la gent i el seu entorn. De fet, l'equipament no disposa ni tant sols de pàgina web.

A més, Bech planteja la creació d'un "MuseuEmpordàLab", una mena de laboratori tecnològic dedicat a la innovació en col·laboració amb diverses universitats catalanes, la Generalitat i el Centre de Visió per Computador del Parc Tecnològic de la UAB.

La intenció passa per atraure públic jove i "oferir un espai obert a les empreses per provar productes nous". D'altra banda, es treballarà la vessant educativa a través de diverses "aules transversals" que permetin atendre tots els segments de públic "des dels 0 als 99 anys".

Atraure nous visitants

Bech també ha detallat que contempla tirar endavant una estratègia comercial encaminada a crear productes culturals per atraure visitants. La intenció és fer-ho col·laborant amb el Laboratori de Patrimoni, Creativitat i Turisme Cultural de la UB així com amb el Patronat de Turisme Costa Brava. Malgrat això, ja ha avançat que aconseguir més visitants no és l'objectiu principal del seu projecte sinó que el que busca és que se'l facin seu i "vulguin tornar". El Museu té previst tancar aquest 2017 amb 15.000 visitants.

Es tracta d'un projecte a llarg termini i que s'anirà implementant de manera gradual. La intenció és fer-ho amb el mateix equip de persones que conformen l'actual plantilla i, si és possible, ampliar-la més endavant. Bech assegura que "s'emmiralla" en d'altres centres culturals europeus com les Science Gallery de Dublín i Londres.

"Hem d'aconseguir fer-nos nostre el Museu"

Per la seva banda, l'alcaldessa, Marta Felip, ha assegurat que l'impuls del museu era una de les assignatures pendents de la ciutat i també un dels eixos de mandat de l'actual govern del PDeCAT. En aquest sentit, ha afirmat que la voluntat és aconseguir que l'equipament esdevingui un "agent de dinamització cultural, educatiu i d'inclusió social".

"El gran repte és fer-nos-el nostre i aconseguir que, almenys un cop l'any, els 46.000 habitants que té Figueres el visitin. Volem turistes però també visitants locals", ha afegit Felip. L'alcaldessa s'ha felicitat per consens aconseguit en l'elecció del nou director i ha lamentat que el procés s'hagi allargat tres anys. "Ens hauria agradat que fos més ràpid i que pel camí no s'haguessin generat tantes desconfiances", ha insistit.

Pel què fa a la dotació econòmica, preveuen incrementar-la al pressupost del 2018 passant dels 175.000 als 220.000 euros.

La cessió de dos quadres de Ramon Pitxot

Una important col·lecció permanent


L'Ajuntament va fundar el Museu de l'Empordà l'any 1946 i el seu edifici acull una de les col·leccions d'art més destacades de la comarca amb donacions i llegats d'empordanesos il·lustres.

La seva història es remunta a l'any 1885 amb l'arribada dels primers dipòsits provinents del Museu del Prado de Madrid. La seva exposició permanent mostra col·leccions d'arqueologia, escultura medieval i puntura amb artistes de renom com Sorolla, Casas, Mir, Nonell, Gargallo, Casanovas, Cuixart, Ponç, Sunyer, Tàpies. També s'hi organitzen exposicions temporals i té com a objectiu fundacional difondre el patrimoni cultural local. L'actual edifici es va inaugurar l'any 1971.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema