Els cineastes catalans Jo Sol, Joan Vives i Clara Roquet van ser premiats a la trenta-tresena edició del Festival Internacional de Guadalajara, que es va celebrar a Mèxic del 9 al 16 de març. El certamen ha tingut Catalunya com a convidada d'honor, i en el marc de l'esdeveniment s'ha atorgat també el premi Mayahuel a la trajectòria al director Ventura Pons.

Jo Sol va guanyar el Premi Especial del Jurat pel seu llargmetratge «Viure i altres ficcions». Joan Vives va aconseguir el premi al Millor Curtmetratge Iberoamericà amb el treball «L'escarabat al final del carrer». I Clara Roquet va rebre una menció especial del jurat del mateix guardó pel curt «Les bones nenes». Cal recordar que la pel·lícula «Tierra firme» de Carles Marqués-Marcet va inaugurar el certamen i que va ser el mateix director català l'encarregat de presentar-la a la gala inaugural acompanyat del director de l'Institut Ramon Llull, Manuel Forcano, i de l'ambaixador espanyol a Mèxic, Luis Fernández-Cid de las Alas Pumariño.

En una entrevista concedida els primers dies del festival, Jo Sol considerava «molt emocionant» tornar a Mèxic perquè la seva trajectòria va començar en aquest país filmant documentals etnogràfics. «Tornar a més amb una pel·lícula que no és per fer espectacle, sinó que fa pensar, em fa sentir còmode en aquesta trajectòria d'estar a l'altra cara de l'espectacle». «Viure i altres ficcions», del 2016, posa en el centre «les experiències d'una persona amb un cos trencat i d'una persona amb una vida trencada que són capaces de retornar a preguntes molt potents i molt difícils de respondre per tot aquell món que els fa veure anormals».