21 de març de 2018
21.03.2018

El vaixell romà enfonsat a les Formigues conserva una part de la fusta del buc

Els arqueòlegs afirmen que la troballa permetrà estudiar a fons l'arquitectura de la nau i obre noves hipòtesis sobre el comerç marítim · Documenten fins a 135 àmfores que contenien salaons i salsa de peix, coneguda amb el nom de gàrum

21.03.2018 | 07:44
El vaixell romà enfonsat a les Formigues conserva una part de la fusta del buc

Els arqueòlegs han descobert que el vaixell romà enfonsat davant les illes Formigues conserva part de la fusta del buc.

La troballa és pionera al Baix Empordà, ja que els derelictes localitzats fins ara a la zona de Begur i Aiguablava només conservaven la càrrega, és a dir, les àmfores.

Les restes del vaixell, que possiblement data de principis del segle I dC, es troben a uns 45 metres de profunditat.

Durant la darrera campanya, els arqueòlegs n'han excavat part de la càrrega i han pogut documentar 135 àmfores.

Se sap que la nau faria entre 10 i 15 metres de llargada i que es dedicava a redistribuir mercaderies pels petits ports de la zona. Quan es va enfonsar, segurament anava carregada amb salsa de peix o salaons.

El responsable del Centre d'Arqueologia Subaquàtica (CASC), Gustau Vivar, assegura que haver trobat fusta conservada permetrà estudiar a fons l'arquitectura naval del vaixell i que la troballa obre noves hipòtesis sobre el comerç marítim de l'època.

El derelicte enfonsat a tocar de les illes Formigues es va descobrir a finals del 2016, durant la campanya que els arqueòlegs del CASC i el submarí Ictineu 3 van fer conjuntament al litoral del Baix Empordà. El vaixell destaca pel seu bon estat de conservació. Al Mediterrani, n'hi ha pocs més com aquest.

Ara, el jaciment s'ha començat a excavar en profunditat. Ho ha fet un equip especialitzat de vuit bussejadors, que han baixat fins a profunditats de més de 45 metres. Durant aquesta campanya, els arqueòlegs s'han centrat a descobrir quines eren les mides del vaixell. «Podria ser una gran nau de càrrega o bé una de més petita, que es dediqués a redistribuir mercaderia pels petits ports de la zona», precisa Vivar.

Per això, a partir d'allà on creien que es trobava la part central del vaixell, han començat a retirar la sorra que cobria les àmfores. Ho han fet en totes direccions, fins que les mateixes restes els han permès delimitar quant feien els costats de la nau.

«La mànega, és a dir la distància que hi havia entre babord i estribord, feia entre 4 i 5 metres», explica Vivar. «Això ens porta a parlar d'un vaixell d'entre 10 i 15 metres de llargada», afegeix el responsable del CASC.

Els arqueòlegs creuen que el vaixell es va veure sorprès per un temporal i va intentar capejar-lo llançant l'àncora per evitar que el vent se l'emportés contra les roques. L'àncora, però, es va encallar i les onades van cobrir la nau, arrossegant-la cap al fons amb tota la càrrega.

Els arqueòlegs han vist un punt on hi faltaven part de les àmfores perquè les havien espoliades. Però aprofitant aquests forats, han anat més cap al fons fins a trobar-li la fusta. En concret, han localitzat dues quadernes i els taulons que les unien. Això permetrà estudiar la tècnica constructiva de la nau. «És una descoberta important, perquè ens permetrà delimitar molt bé la forma del vaixell i veure si es va construir aquí o bé a l'altra banda del Mediterrani», explica Vivar.

L'arqueòleg explica que es vol estudiar si aquest vaixell és de la mateixa família que els dos de construcció ibera que es van localitzar al cap de Creus (el Cala Cativa i el Cap de Vol).

La troballa obre noves hipòtesis sobre el comerç marítim de l'època perquè permetrà aprofundir en les rutes i el tipus de mercaderia que portaven aquestes naus.

Al costat d'això, Vivar també destaca que moltes de les 135 àmfores que s'han localitzat encara estan tapades. La majoria de les que s'han descobert fins ara són del tipus 'Dressel 7', tot i que també n'hi ha d'altres.

Es creu que transportaven salaons o salsa de peix. En especial, una de molt apreciada coneguda com a gàrum, feta amb trossos de peix que es deixen macerar un any a sol i serena.

Noves campanyes

Els arqueòlegs han fet centenars de fotografies de la part del vaixell que han desenterrat i les han convertides en una imatge en 3D que permet fer-se una idea del jaciment. Per donar a conèixer els detalls de la campanya, aquest dimecres al vespre es farà una conferència al Palau Marc de Barcelona organitzada per la Tribuna d'Arqueologia.

El derelicte de les Formigues, però, encara amaga molts secrets que s'aniran descobrint en properes intervencions. Aquest any, el vaixell del CASC, el Thetis, farà campanya arqueològica entre juny i octubre a les Formigues, Torredembarra, Alacant i Menorca.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona