Traviata (You deserve a better future)

Direcció: Benjamin Lazar, Florent Hubert i Judith Chemla (a partir de la Traviata de Verdi), Théâtre des Bouffes du Nord. 14 de novembre Auditori de Girona

Embolcallat d'un enorme vel de tul, en penombra i amb fum, miralls, gerros de flors i branquillons, l'escenari de la Traviata del Theatre des Bouffes du Nord és preciós, com un bosc ple de boira on ja es flaira una tragèdia.

En aquest espai a mig camí entre el somni i el malson, la versió que Benjamin Lazar fa de Verdi evoca la història d´un personatge fascinant, escandalós per l´època en què va viure i sempre lliure: Marie Duplessis, que va ser per a la literatura la Marguerite Gautier de La dama de les camèlies i per a la lírica, Violetta Valéry.

L´adaptació, que diumenge va ser a Temporada Alta en la seva primera representació fora de França, intenta fer-li justícia mostrant-la des d´una altra perspectiva, lluny del paper de víctima romàntica, de flor que es marceix. I ho fa, perquè per a Lazar Violetta mereix un altre futur, com resa el subtítol del muntatge, però no prou per fugir del seu destí.

Per il·lustrar el dissortat romanç amb Alfredo i el seu sacrifici d´amor per les cotilles socials, l´espectacle desdibuixa durant dues hores les fronteres entre l´òpera i el teatre, alternant la música i els diàlegs i treient els músics del fossat perquè pugin a l´escenari i conversin, riguin o plorin al costat dels actors, que també es mouen i canten des dels passadissos.

Aquest format, més teatral que mai, és clau: mostra una Traviata diferent als qui ja la coneixen i, sobretot, fa proper un gènere que per a molts espectadors és encara dalt d´un pedestal i una peça que va més enllà del brindis més famós del món.