El president de la Generalitat, Quim Torra, va anunciar dimarts a la nit, durant la cloenda de la celebració del centenari de la Xarxa de Biblioteques Populars, la implantació del carnet comú de biblioteques i el catàleg únic per al primer semestre d'aquest 2019.

Amb aquests elements es podrà tenir accés al fons bibliogràfic de les 412 biblioteques públiques mitjançant un servei nacional de préstec interbibliotecari. Torra va aprofitar la seva intervenció per fer un anunci «esperat», en referència al catàleg i el carnet unificat de biblioteques.

La iniciativa es va projectar el 2014 per millorar el Sistema de Lectura Pública de Catalunya. En referència als inicis de la Xarxa de Biblioteques, Torra va reivindicar la «modernitat i futur com a país» quan va recordar la feina de la Mancomunitat de Catalunya.

«La Mancomunitat va fer de la cultura la seva raó de ser. La nova Catalunya ha estat fundada per llibres», va dir Torra.

El president va lliurar, juntament amb la consellera Borràs, els diplomes del centenari als representants de les cinc primeres biblioteques de Catalunya, fundades l'any 1918, la de Valls, la d'Olot, la de Sallent, la de les Borges Blanques i la biblioteca de Canet de Mar, un any després.

El president va rememorar els anys d'exili de figures com Mercè Rodoreda, «que s'emportaven la cultura i la llengua» a l'estranger. «Això va passar en aquest país. Tornem a viure aquesta presó que no hauríem d'estar vivint», va recordar Torra.

Per la seva banda, Borràs, va assegurar que l'inici de la Xarxa de Biblioteques a l'època noucentista «equival literalment a la construcció d'una Catalunya nova», i va dir que, així com els arxius han desplegat un projecte «que venia de l'època de la República», les biblioteques han avançat «també decididament cap a aquest model d'equipament nacional».