La sisena edició del MOT, Festival de Literatura Girona-Olot, s'estrena aquest dijous a Olot amb la Mediterrània com a fil conductor. Sota el lema "El Mediterrani, un mar de pàgines", el Festival ha convidat prop de quaranta autors internacionals, estatals i nacionals de les quatre ribes per parlar d'aquesta mar com a pont que comunica llengües, religions, coneixements i persones. Manuel Forcano, poeta i traductor, n'és el comissari.

Programació a Olot

El Torín, punt de sortida i trobada del MOT 2019 a Olot. oferirà set converses literàries fins al dissabte 30 de març. Dissabte al migdia, el ver-MOT (taula rodona més distesa al voltant d'un aperitiu) tindrà lloc al bar Líquid, i diumenge 31 acabarà al Teatre Principal de la ciutat amb l'espectacle "Troia", de la companyia Cor de Teatre. Totes les activitats seran gratuïtes, a excepció de l'obra teatral.

El dijous 28 de març, Josep Piera i Adrià Pujol parlaran, amb Cristina Masanés, dels paisatges mitificats del Mediterrani i del que significa "ser mediterrani" (a les 18 h), mentre que Marcello Fois i Daniel Álvarez Prendes abordaran les llegendes populars sardes i la història de l'illa com a font d'inspiració dins del marc mediterrani (a les 20 h).

El divendres 29 hi ha programades tres converses: a les 18 h, Mazen Maarouf i Míriam Cano parlaran de les dues cares d'aquest mar, idíl·lic per alguns i cementiri per d'altres; a les 20 h, María Belmonte i Susanna Rafart conversaran amb David Guzman sobre les veus passades que ens han explicat i encara expliquen el Mediterrani. i, a les 22 h, tancarà la programació el diàleg entre Michela Murgia i Joan Elies-Adell sobre Sardenya, que actualment es debat entre la tradició i la modernitat.

El dissabte 30, el Festival començarà amb el ver-MOT. Moderats pel comissari Manuel Forcano, Margarida Castells, Josep Piera i Jaume Pont parlaran de la poesia andalusina en català i del seu vast llegat al països mediterranis. A la tarda, continuaran els diàlegs amb Andrea Marcolongo i Mariàngela Vilallonga, la recentment nomenada consellera de Cultura, que conversaran sobre els mites i la seva pervivència a l'hora d'enfrontar-nos a les nostres pors i al món exterior (18 h), i tancaran Mircea C?rt?rescu i Xavier Montoliu Pauli, dialogant sobre l'obra de l'autor romanès, la seva llengua i la seva cultura, mediterrània o no (20 h).

La setmana vinent, el MOT 2019 seguirà amb el seu programa d'activitats literàries del 4 al 6 d'abril a Girona.

Sobre el MOT

El 2019 el MOT arriba a la sisena edició amb un públic més que consolidat. El festival va començar a caminar el 2014 dedicat a la literatura fantàstica i comissariat per David Roas. El 2015, Mita Casacuberta va rellevar Roas i va pensar un MOT al voltant del tema "Escriure ciutats". L'any següent, de nou Casacuberta va comissariar un festival dedicat a les vides escrites. El 2017 es va dedicar a la literatura que escrivia el passat, en l'últim any amb Mita Casacuberta com a comissària. Finalment, l'any passat el fil conductor va ser la literatura de compromís i de l'experiència, amb Josep Ramoneda al capdavant.